Boyun Tutulması

Hastalık kavramı, iletişim çılgınlığı ile artık herkesin zihninde yer etti. Hasta olalım ya da olmayalım bir yakınımda bu vardı diye başlayan cümleler artık herkesimden insanın dilinde… Hastalıkları tanıma noktasındaki bilgi seviyemizin arttığı kesin ancak hasta olmamak konusunda üzerimize düşeni yapma noktasında eksikliğimiz hala devam ediyor. Tedavi olmada da çoğu zaman uzman yardımında ziyade kulaktan dolma bilgilerler hareket ediyoruz. Halk arasında 'tutulma' diye bilenen sorununda da yine bu şekilde hareket ediliyor.

  FİZİK TEDAVİ VE GÜNCEL SAĞLIK SORUNLARI


FZT. ABDULLAH GÜDENDEDE



BOYUN TUTULMASI



            Hastalık kavramı, iletişim çılgınlığı ile artık herkesin zihninde yer etti. Hasta olalım ya da olmayalım bir yakınımda bu vardı diye başlayan cümleler artık herkesimden insanın dilinde… Hastalıkları tanıma noktasındaki bilgi seviyemizin arttığı kesin ancak hasta olmamak konusunda üzerimize düşeni yapma noktasında eksikliğimiz hala devam ediyor. Tedavi olmada da çoğu zaman uzman yardımında ziyade kulaktan dolma bilgilerler hareket ediyoruz. Halk arasında ‘tutulma’ diye bilenen sorununda da yine bu şekilde hareket ediliyor.







            Tutulma vücudun bel boyun gibi hassas bölgelerinde daha çok görülür. Siz daha ne olduğunu çözemeden tutulan bölgede hareket zorluğu ve ağrıyla anormal bir şeylerin olduğunu anlarsınız. Aslında tam olarak sebebi bilinmese de zemin hazırlayan faktörler bellidir. Vücut düzgünlüğünü korumadan oturmak, yatmak ve ayak durmak özellikle günlük yaşamda istenmeyen hareketleri yapmak ve ani hareketler en önemli faktörlerdendir. Diğerleri ise hava değişimi, cereyanda kalmak, antrenmansız ve ısınmadan yapılan sporlar, daha önceden geçirilmiş cerrahi operasyonlardır. Boyun bölgesinin korumasız ve hassas olması bu tür sorunlarda ilk akla gelen bölgedir. Boyun tutulması gerçekten rahatsız edicidir. Boyun bölgesi kullanım açısında önemli bir konumda bulunur. Tutulumu ise günlük yaşam aktivitelerinin kısıtlanması sebep olur. Başın sağa sola çevrilmesi neredeyse imkansızlaşır.







            Tedavisi için yapılacak ilk şeylerden biri sıcak uygulamadır. Sonrasın yine kas gevşeticiler kullanılmaktadır. Bölgedeki tutulan kasların belirlenmesinden sonra germe hareketleri en etkili yöntemlerdendir. Yine profesyonel anlamda bir fizyoterapiste gitmekte fayda var. Ancak kesin yöntem ve en hızlı sonucu dry needing( kuru iğne) vermektedir. Bazen bir seansta kesin çözüm alınırken aşırı tutulumlarda 3-4 seansta sorun tamamen ortadan kalkmaktadır. Koruma amaçlı olarak tüm bölgenin kuvvetlendirilmesi tekrarlayan hastalıkların önüne geçmenize yardımcı olur. Boyun bölgesinde özellik sıcak uygulamalardan sonra yapabileceğiniz germe hareketleri vardır. Şekiller de olduğu gibi özellikle altta kalan el ile bir koltuğun kenarından tutulur. Diğer elle baş sıkıca kavranır  soldan sağa ve sağdan sola doğru her açıda 10sn gerip bırakılır. Her açıdaki hareket en az 10 kere tekrar edilir. Boyun bölgesi olması hasebiyle çok dikkatli yapılmalıdır.







            Çoğu zaman boyun ve bel bölgesinde ki tutulmaların tekrar etmesi disk hernisi(fıtık) zannediliyor. Kırık-çıkıkçı diye tabir edilen kişilere bu şikâyet gidilip anormal hareketlerle bunu geçirdiklerini söylüyorlar. İşin aslı tutulmalarda yapılan hatalı zarar verici hareket bölgenin yaralanması ve vücudun bölgeyi tamir etmek için kanlandırmasıyla belli zaman zarfında iyileştirmedir. Bu tür sorunlarda daha dikkatli olunmalı ve kalıcı problemlere kapı aralayacak şeylerden kaçınmalıyız.







Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…







İlgili Sağlık Konuları