Zerdeçal, Asya'da sıkça tüketilen fakat ülkemizde genellikle göz ardı edilen bir baharat. Oysa her geçen gün zerdeçalın sağlık açısından yepyeni faydaları keşfediliyor.
Zerdeçal'ın gücü, ana bileşeni olan kurkumin maddesinden kaynaklanıyor ve bu madde başta kanser olmak üzere birçok hastalığın önlenmesinde kullanılıyor.
ÇAYIN İÇİNDEKİ DİĞER MADDELERİN ÖZELLİĞİ ŞÖYLE:
- Badem sütü
Çayların çoğunda süt bulunur. Badem sütünün özelliği ise laktoza tolerans göstermiyor olmasıdır. Herkesin rahatlıkla içebileceği badem sütü, kansere neden olabilen kronik enflamasyona karşı vücudunuzu koruyan anti-inflamatuar özellikler açısından inanılmaz derecede zengindir.
- Kimyon
Kimyon, kansere karşı mücadelede yardımcı olan inanılmaz bir antioksidandır. Aynı zamanda demir ve magnezyum gibi önemli minerallerle doludur.
- Kişniş tohumları
Küçük boyutlarına bakmayın, bu tohumlar antioksidanlarla doludur. Kimyonun kuzeni olan tohumlar, vücudunuzdaki toksinleri temizleme yeteneğiyle birlikte kanserle mücadele özelliklerini taşır. Bu tohumlar aynı zamanda bağırsaklarınızı tamamen işler durumda tutan ve enfeksiyonlar veya kanser gibi zararlı koşulları uzak tutan güçlü bir lif kaynağıdır.
ÖNEMLİ: Hamileyseniz veya emziriyorsanız bu tohumları kullanmayın, çünkü çocuğa zararlı olabilirler.
ZERDEÇAL ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
İçindekiler
4 karabiber tanesi
1 fincan badem sütü (normal süt veya hindistancevizi sütü ikame edilebilir)
1/2 çay kaşığı zerdeçal
1/2 çay kaşığı soğuk preslenmiş, organik ve rafine edilmemiş hindistancevizi yağı
1/4 çay kaşığı kimyon
1/4 çay kaşığı kişniş tohumları
Yapılışı
Küçük bir tencereye kimyon, karabiber, kişniş tohumları, zerdeçal, hindistancevizi yağını ekleyin ve yaklaşık bir dakika bekletin. Sonra sütü ekleyip karışımı kaynatın. Kaynama noktasına ulaştığında 3-4 dakika pişirin, sonra bir kapakla örtün ve ocağın altını kapatın. 5 dakika kadar dilenmesini sağlayın. Ardından içindeki taneleri çıkarın veya süzün. Çayınızı afiyetle içebilirsiniz.