Zayıflamak İçin Altın Öneriler

Atkins diyeti, protein diyeti, yağsız diyet ,taş devri diyeti , glisemik indeksi düşük diyet vs. Bu liste uzar gider. Yıllardır hangi beslenme şeklinin en hızlı ve sağlıklı kilo verdirdiği tartışılıp durulur. Ancak bilimsel olarak ispatlanmış birkaç gerçek vardır.

1. Az ve Sık Beslenin

Az ve sık beslenmek en sağlıklı ve yeterince hızlı kilo kaybı sağlayan en etkili yöntemdir. Gün içerisinde almanız gereken kaloriyi 5 - 6 öğüne bölün ve 2,5 en geç 3 saatte bir küçük öğünler yiyin. Birçok kişi her pazartesi sabahı diyete başlar. İkindi saatlerine kadar açlık grevi başarıyla sürer ta ki kan şekeri dibe vurup kontrolsüzce yeme krizi başlayana kadar.

Ve tabiî ki malum son. Yatana kadar geç saatlere kadar yenen yemekler ve bir başarısız diyet teşebbüsünün daha sonu. Uzun açlıklar sandığınız gibi size kilo verdirmez. Aksine bazal metabolizma hızınız yavaşlar, kan şekeri kontrolünüz bozulur ve vücut size karşı gardını alarak bir savunma mekanizması geliştirir.

Vücudumuz mükemmel çalışan bir sisteme sahiptir. Belirli aralıklarla, az ama sık sık küçük yakıtlar (besinlerin termik etkisi) sobaya atmazsanız o soba hep yanacaktır!

2.Tam Tahıl Ürünleri Tüketin

Eğer beslenme şeklinizde köklü bir değişiklik yapacaksanız ve mutfak dolaplarındaki besin yelpazesini değiştirmeye karar verdiyseniz önce rafine edilmiş beyaz un , şeker , beyaz pirinç, makarnayı kara listeye alın. Çünkü kepekli pirinç, bulgur, tam buğday ekmeği, kepekli makarna, kurubaklagiller gibi lif zengini, prebiyotik özellikteki tam tahıl ürünleri sadece kolay kilo vermenizi sağlamayacak aynı zamanda kolesterollerinizi de düşürecektir.

Tam tahıl ürünleri; sizi uzun süre tok tutar, başta kolon kanseri olmak üzere birtakım kanser türlerine karşı korur,kan yağlarınızı düşürür, kan şekerinizi düzenler,bağırsaklarınızı çalıştırır. (Eğer kronik kabızsanız kilo vermeniz neredeyse imkansız), rafine edilmediklerinden iyi bir vitamin, mineral deposudur.

3 .Su İçmek İçin Susamayı Beklemeyin

Su zayıflatmaz. Ama zayıflamak için önemli faktörlerden biridir. Metabolizmada her aşamada ‘su’ olmak zorundadır. Özellikle diyet sırasında daha iyi çalışan bir metabolizma için , toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması ve taş oluşumunu engellemek için günde en az 2,5-3 lt su içmelisiniz. Peki içtiğiniz suyun yeterli olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Çok basit bir yöntemle; idrar renginizi kontrol edin.

Eğer koyu sarı ise yetersiz sıvı alıyorsunuz demektir.İdrar renginizin açık sarı,berrak olması gerekir.İçtiğiniz suyun sıcak yada soğuk olması yağ yakımı için önemli değil .Aralarındaki tek fark; sıcak sıvılar midenizi soğuklara göre yaklaşık 20 dakika kadar daha geç terk eder.Bu da daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar.

4. Yağsız veya Az Yağlı Süt Tercih Edin

Hayvansal kaynaklı süt ve süt ürünleri hem kolesterolden zengin hem de kalorisi yüksektir. Az yağlı yada yağsız süt ürünlerinin kolesterol ve yağ içeriği çok düşük olmasının yanı sıra kalsiyum ve protein içerikleri yüksektir.

Ama yağlı peynirin tadı da bir başka dediğinizi duyar gibiyim. Sağlıklı damarlar ve sağlıklı bir yaşlılık süreci için vazgeçin. Damak tadı sonradan kazanılmış bir tattır. İlk başta yağı azaltılmış ürünleri tüketirken keyif almayabilirsiniz. Sabredin. Bu yeni lezzete de alışacaksınız. Belki bir süre işinizi kolaylaştırmak için baharatlardan ve sebzelerden yardım alabilirsiniz. 

5.Stresle Başa Çıkmayı Öğrenin

Araştırmalara göre, stresli dönemlerde vücudun yağ depolama kapasitesi artmaktadır. Stres altında iken salgılanan stres hormonları kilo vermeyi zorlaştırır. Stresle başa çıkmayı öğrenin. Düzenli egzersiz yapmak stresinizi azaltır. Tıkınırcasına yeme krizlerinizin önüne geçer. Eğer yoğun egzersiz sevmiyorsanız meditasyon, yoga, pilates ya da masajı deneyin. Uykunuzu iyi almaya özen gösterin.

6.Baharatları Bol Kullanın

Başta tarçın, kırmızı acı pul biber, zencefil, zerdeçal ve karabiber olmak üzere diyetinizden eksik etmeyin.

İlgili Sağlık Konuları