Uzman Dr.Füsun Kitapçı Uysal, halk arasında “zatürre” olarak bilinen pnömokok enfeksiyonlarının, özellikle risk grubu hastalarda ölümle sonuçlanabilecek ciddi ve tehlikeli bir akciğer hastalığı olduğunu ifade etti. Zatürrenin küçük çocukların yanı sıra, yaşlılarda, kalp, şeker, böbrek ve KOAH hastalarında ölümlere yol açabildiğine değinen Uzman Dr.Uysal, zatürreye çeşitli bakteri ve virüslerin sebep olduğunu, ama en önemli etkenin pnömokok olduğunu, hastalığın bazen hafif, bazı kişilerde ise ağır seyredebildiğini kaydetti.
Zatürreye neden olan mikrobun kana karışarak, insan vücudunun tamamına yayıldığını, hastalığın tedavisinin zor olduğunu anlatan Uysal, hastalığın orta kulak ve beyin zarı iltihabına da (menenjit) neden olabileceğini bildirdi.
Dr.Uysal, 1 yaşın altındaki ölüm nedenlerinin yüzde 50’sinin zatürreden meydana geldiğini, hastanede tedavisi gereken zatürre vakalarının yaklaşık yüzde 30-50 kadarının da pnömokoklar nedeniyle gerçekleştiğini ifade etti. Uysal, zatürrenin antibiyotiklerle tedavi edilebildiğini, ancak her türlü antibiyotik tedavisine rağmen ölümler yaşandığını anlattı.
Bebeklerde ve yaşlılarda zatürreden ölümlerin engellenebilmesi için hastalığın başlamasının önlenmesi gerektiğine işaret eden Dr.Uysal, “Bunu yapabilmenin tek yolu aşılamadır” dedi.
Zatürre, en gelişmiş ülkelerde bile, tanı ve tedavi yöntemlerinin, hastane ve yoğun bakım olanaklarının çok artmasına rağmen sık görülen ve ölümlere neden olan bir hastalık olarak biliniyor. Türkiye’ de her yıl ortalama 500 bin kişinin bu hastalığa yakalandığı tahmin ediliyor.