Yüksek Ateş Başka Hastalıkların Habercisidir!

Ateş ,vücudumuzda birşeylerin ters gittiğine işaret eden bulgulardan biridir.Aynı ağrı gibi.Bir farklı özelliği ise, derecenin yüksekliği ile hastalığın ciddiyetinin her zaman uyumlu olmamasıdır.

Vücudumuzun ısısı beyin tabanındaki bir termostat tarafından kontrol edilir. Ateş dokularımız,özellikle karaciğer ve kaslarımız tarafından açığa çıkarılan ısı ile vücut tarafından ortama kaybedilen ısının bir dengesidir.Hastalandığımızda beyindeki termostat vücut ateşini yükseltmek üzere devreye girer.

Ateşimiz yükselmeye başlarken terleme ve titreme ortaya çıkar. Bunun nedeni cildimizdeki kan dolaşımının içerilere alınmasıdır.Amaç vücut ısısını daha da arttırmaktır,yani ateşi yükseltmek.Bunlara ek olarak baş ağrısı,adale ağrıları,iştahsızlık ve halsizlik de görülebilir.

Normal vücut ısımız gün boyunca dalgalanma gösterir ve genellikle akşam en yüksek seviyeye gelir.Kadınlarda adet günlerinin ikinci yarısında 1 derece veya daha fazlaya kadar normal olarak yükselebilir.

Fiziksel aktivite,yüksek hava sıcaklığı ve nem ve hatta yemek sonrası da yükselir.Erişkinlerde 37.2-37.5 derece normal kabul edilir.Ancak herkesin normal ateşi aynı olmaz ve 1 dereceye kadar farklı olabilir.

Erişkiler için 37.2-37.5 derecenin üzeri yüksek ateş olarak kabul edilir. Ancak günün saati ve ateşin ölçüldüğü yer de önemlidir. Normalde vücut ısısı koltuk altında en düşük,makatta en yüksektir.

Ateşin yükselmesi vücudumuzda bir savaşın başladığına işaret eder.Ancak yükselen ateşimiz bize karşı değil,bizim yanımızda savaşmaktadır.Ateş vücudun en önemli savunma silahlarındandır.

Hemen hemen her enfeksiyon yüksek ateş yapabilir.En sık nedenler,soğuk algınlığı,grip,kulak-burun-boğaz enfeksiyonları,sinüzit,zatürre,idrar yolları iltihapları ve gastroenteritlerdir.Verem veya menenjit gibi ağır hastalıklarda tabii ki ateş yapar.

Enfeksiyonların yanısıra,eklem romatizmaları,kan ve lenf kanserleri ve toplar damar tıkanmaları da ateş yapabilir.Bazı ilaçlarında kendi başlarına ateş yapabileceği unutulmamalıdır.Bunlar içerisinde tedavide kullanılan antibiyotiklerde yer alır.

Eğer ateş hafif yükselirse ve eşlik eden başka bulgu olmazsa ilaç almanız gerekmez.Bu hastalığı uzatabilir veya diğer belirtileri gizleyebilir. Eğer ateşe bağlı rahatsızlık hissederseniz veya altta yatan süreli hastalığınız varsa (şeker-kalp yetmezliği-bronşit gibi) ateş düşürücü alabilirsiniz.İlaçlar tarif edildiği gibi ve düzenli alınmalıdır.Çocuklara ateş düşürmek için aspirin verilmemelidir!

Uz.Dr.Metin Okucu

İlgili Sağlık Konuları