Yiyeceklerin Son Kullanma Tarihi Önemli Değilse?

ABD'deki Minnesota Üniversitesi'nden Gıda Bilimci Ted Labuza, yiyeceklerin son kullanma tarihlerinin çok büyük bir önem taşımadığını öne sürdü.

Labuza yiyeceklerin taze olup olmadığına son kullanma tarihlerine göre değil, saklama koşullarına göre karar verilebileceğini söyledi. Bilimadamı, yiyeceklerin hasat edildikten, kesildikten ya da işlem gördükten hemen sonra bozulmaya başladığını dile getirirken üzerlerindeki son kullanma tarihlerinin sanıldığı kadar büyük bir anlam taşımadığını iddia etti.

Nem ve sıcaklığın bozulmada büyük bir etken olduğunu açıklayan gıda bilimci, bazı ürünlerin taze olup olmadığının anlaşılması için de ipuçları verdi:

Et ve süt ürünleri belirtilen raf ömrü geçtikten sonra 3 ila 7 gün sonra hala tüketilebilirler.

Sebzelerin rengi solmadıkça ya da yumuşamadıkça yenilebilirler.

Makarna ve pirinç 1 yıl boyunca bozulmaz.

Ambalajı açılmamış kurabiyeler aylarca saklanabilir.

Kekler en az altı ay sonra hala yenilebilir.

Konserve yiyecekler soğuk bir yerde saklandıklarında, 5 yıl sonra hala yenilebilir durumda kalır.

İlgili Sağlık Konuları