Tüm Dünya Obezitenin Nedenlerini Araştırıyor!

Uluslararası Obezite Araştırma Derneği ve ona bağlı Uluslararası Görev Gücü bugün yayımladıkları bir bildiride Birleşmiş Milletler'den gelişmekte olan ülkelerin sorunlarını ele alırken obezite konusunu da ciddi şekilde değerlendirmelerini talep ettiklerini belirtti.

Uluslararası Obezite Araştırma Derneği Başkanı Profesör Philip James “Bu yıl sonlarında New York’ta gerçekleştirilecek olan BM bulaşıcı olmayan hastalıklar zirvesi kapsamındaki hazırlık çalışmalarında obeziteye de yan konu olarak yer verilebilir” uyarısını dile getirdi.

Bu tür vurguların daha önce tütün kullanımının kontrol altına alınması, yemeklerde tuz kullanımının ve alkol tüketiminin azaltılması gibi alanlarda yapıldığını gördük. Ancak pek çok ülkede obezitenin yol açtığı sorunlar yakında tütün kullanımının yol açtığı sorunların dahi önüne geçebilecek nitelikte ve eğer hemen harekete geçilmezse, bu savaşı kaybedeceğiz.” dedi.

Prof James gıda temini konularına daha fazla önem verilmesi gerektiğine dikkati çekerken BM’nin dünya çapındaki gıda ve beslenme stratejilerinde lider rol üstlenmesi gerektiğini vurguladı. “Bu gezegen üzerinde 9 milyar insanı güvenli, emniyetli ve besleyici şekilde beslemeye hazırlıklı olmalıyız. Açlıkla mücadele etmek yetmez; sağlıksız, yağlı ve şekerli yiyecek ve içeceklerin yol açtığı obezitenin gıda eksikliğinden kaynaklanan eski hastalıklardan kaynaklanan sorunların yerine geçmemesini sağlamak zorundayız.”

IASO’nun yeni yayınında sağlıklı, sürdürülebilir gıda maddelerinin temin edilmesi ve obezite riskinin azaltılması için bazı hedefler belirlenmiştir. Çocuklara sağlıksız yiyeceklerin pazarlanmasına yönelik kısıtlamalar getirilmesi, gıda ticareti ve gıda yatırım politikalarının gözden geçirilmesi ve sağlıklı gıda maddelerinin piyasaya sürülmesine yardımcı olacak şekilde devletin satın alma ve hizmete sunma stratejilerinden faydalanılması konusunda çağrı yapılmaktadır.

Prof James’e göre “Bu BM’nin ortak bir görüş bildirmesi için tek seferlik bir fırsattır”. “Küresel ısınmayı azaltmak için çevre politikalarımız var, açlık ve yetersiz beslenmeyle mücadele için politikalarımız var ve bulaşıcı olmayan hastalıkları önlemeye yönelik politikalarımız da var. Bu çeşitli politikaların hepsi, devlet iradesi de olursa, insan sağlığına katkıda bulunmak amacıyla küresel seviyede gıda temini politikalarına da yansıtılabilir.”

Prof James “BM’ye küresel pazar ekonomisinin karşısında durabilecek ve ihtiyacımız olan standartları belirleyebilecek tek kuruluşun kendileri olduğu çağrısında bulunuyoruz.” diyor.

Uluslararası Obezite Araştırma Derneği (IASO) ve ona bağlı Uluslararası Obezite Görev Gücü (IOTF) 19-20 Eylül 2011 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan BM Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Üst Düzey Zirvesi’ne katılacak olan devletlerden bir yandan gıda ve beslenme politikaları vasıtasıyla sürdürülebilir kalkınmayı desteklerken, bir yandan da obezitenin önlenmesi konusuna taahhüt göstermelerini talep ediyor.

İlgili Sağlık Konuları