Tek Tip Gıda İle Beslenmeyin!

Bağışıklık sisteminin korunması tek tip gıda (örneğin; her gün meyve olarak, sadece dört portakal gibi) yiyerek değil,her çeşit gıdanın gün içinde karışık olarak bulundurulmasıyla sağlanabilir.

Meyve ve sebzeler tüketilirken belirli gıdaların mucizevi olduğuna inanmak yerine, her renkten sebze ve meyveleri çeşitlendirerek kullanmak daha bilinçli bir yaklaşım olacaktır.

Beslenmemizdeki yağların çeşidi de bağışıklık sistemi için önem taşır. Ayçiçeği, mısırözü gibi bitkisel sıvı yağlar ile omega-6 yağ asitleri (çoklu doymamış yağlar), deniz ürünleri sayesinde omega-3 yağ asitleri (çoklu doymamış yağ), zeytinyağı, fındık yağı sayesinde omega-9 yağ asitleri (tekli doymamış yağ) almış oluruz.

Saydığımız bu yağ asitlerinin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmakta. Ancak bu yiyecekleri bol miktarda tüketmek de ağırlık artışına neden olacağından beslenmede bu gıdalar uygun miktarlarda alınmalıdır.


Kış aylarında bağışıklığın korunması için bir diğer önlem de yeterli protein alımıdır. Doku yapımı ve onarımındaki güçlü etkileri nedeniyle proteinler, günlük beslenmeden eksik
edilmemeli.

Enfeksiyon geçirildiği dönemlerde, protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi, genel kabul görmüş önemli bir nokta olup; özellikle süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar proteinlerin en iyi kaynağıdır.

Bu tip hayvansal gıdaların tüketilmediği durumlarda kurubaklagiller ve tahıllar da protein kaynağı olarak tüketilebilir.

Herkese Sağlık Dergisi

İlgili Sağlık Konuları