Teflon Tavalara Dikkat!

İngiltere'de yapılan bir araştırma, teflon tavaların sağlık açısından zararlarını gözler önüne serdi.

İngiltere'de yapılan bir araştırmada, yapışmayan tavalardan yiyeceklere PFOA ve PFOS isimli 2 ayrı kimyasal maddenin yüksek miktarda geçtiği ve tiroit hasatalarında bu maddelerin daha yüksek olduğu saptandı

Bu hastalığın en önemli ülkelerde daha çok tiroit hastalığı olduğu ortaya çıktı. bu da bize yoğun ve ani stresin tiroit hastalıklarına çok katkısı olduğunu götserdi

Tiroidoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cumali Aktolun, yapışmayan tavalarda pişirilen yiyeceklerin tiroidi bozabileceği uyarısında bulundu.

Aktolun, son aylarda İngiltere'de yapılan bir araştırmada, yapışmayan tavalardan yiyeceklere PFOA ve PFOS isimli 2 ayrı kimyasal maddenin yüksek miktarda geçtiği ve tiroit hastalarında bu maddelerin daha yüksek olduğunun saptandığını belirtti.

Aktolun, PFOA ve PFOS isimli maddelerin doğrudan olarak tiroit üzerine mi etki ettiği, yoksa önce bağışıklık sistemini bozarak ortaya çıkan tiroit antikorlarının mı tiroide zarar verdiğinin henüz belli olmadığını kaydetti.

Tiroidin bir hastalık ismi değil, boğaz bölgesinin ön tarafında bulunan ve hormon üreten bir organ olduğunu ve tiroit hastalığının nedeninin de klasik tıp eğitiminde ''iyot eksikliği'' olarak açıklandığını anlatan Aktolun, oysa tiroit hastalıklarının nedenleri içinde iyot eksikliğinin az bir yer tuttuğunu, hava, toprak ve su kirliliğinin de tiroit hastalığını tetiklediğini vurguladı.

Aktolun, denizden yüksek yerlerde iyot eksikliğinin kaçınılmaz olduğunu, bu nedenle dünyanın her yerindeki yaylalarda yaşayanların tiroit hormonunun yetersizliğinden kaynaklanan guatr hastalığına yakalandıklarını kaydetti.

"Hastalığın en önemli nedeni yoksulluk ve stres"

Bu hastalığın en önemli nedenlerinden biri yoksulluk. Kargaşa ve savaş halindeki ülkelerde daha çok tiroit hastalığı olduğu ortaya çıktı. Bu da bize yoğun ve ani stresin tiroit hastalıklarına çok katkısı olduğunu gösterdi. Belirli meslek gruplarında daha çok tiroit hastalığı gözüküyor. Bankacılar, gazeteciler özellikle risk altındaki kişiler.

Stres, hayal kırıklığı, çaresizlik, bunlar tiroit hastalıklarında çok ciddi artışa neden oluyor. Bu durumda iyot eksikliğinden söz ekmek mümkün değildir. Kişisel açıdan baktığınızda yakınlarını kaybedenlerde kısa süre sonra tiroit hastalığı ortaya çıkabiliyor.'

Aktolun, hastalığa yakalanmamak için yaşam kalitesini arttırmak gerektiğini, ancak bunun sadece zengin olmakla ilgisinin bulunmadığını söyledi.

Zengin olup, stres altında olunması halinde de hastalığa yakalanmanın mümkün olduğunu ifade eden Aktolun, ''Onun için stresten kaçmak ve rahatlamayı bilmek gerekir. Sorunlarınızı içinize atmak yerine psikiyatrik yardım alınmalı. Bir de yediğimiz, içtiğimiz, yaşadığımız ortamların çok temiz, steril olmasına dikkat edilmeli'' dedi.

 

İlgili Sağlık Konuları