Tatilde Beslenme

Tatilde yiyecek ve içecek tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler.

Alınması Gereken Önlemleri Sıralamak Gerekirse

  • Ellerinizi devamlı olarak temiz su ile sabunlayarak yıkamak birçok hastalığı geçişini engeller.
  • Mikroplu olma olasılığı bulunan yemek ve içecekler tüketilmemelidir.
  • Ambalajlı olarak satılan tüm gıdaların son kullanma tarihlerine dikkat ediniz.
  • Tamamen pişmiş olan ve hala sıcak olan yemekleri tercih etmeli,
  • Birkaç saattir oda sıcaklığında bulunan pişmiş yiyecekleri yememeli,
  • Pastörize olmayan (çiğ) sütleri içmeden önce kaynatmalı,
  • Güvenliğinden şüpheli olduğunuz içme sularını kaynatınız; kaynatmak mümkün değilse, onaylı ve iyi bakımlı bir filtre ve/veya bir dezenfektan ajan kullanılabilir.
  • Güvenli bir sudan olmayan buzla kullanmamalı.
  • Güvenli olmayan su ile dişler fırçalamamalı
  • Şişedeki veya paketteki soğuk içecekler, kapalı olduğu müddetçe güvenlidir; sıcak içeceklerde genellikle güvenlidir.
  • Sokak satıcılarından yemek almaktan kaçınılmalı.
  • Sokak satıcıları gibi güvenilir olmayan yerlerden dondurma alınmamalıdır.
  • Şişeden su içilirken dikkat edilmeli şişe kapağı ve ağzı iyice temizlenmeli gerekirse içecek kamış yardımı ile içilmelidir.

Gidilecek ülkeye özgü yemekler veya fazla karışık beslenme mevcut barsak alışkanlıklarınız etkileyebilir ve ishal ya da kabızlık sorunu yarabilir. İshal durumunda vücudun su kaybını dengelemek için bolca temiz su tüketilmeli, kanlı ishalli dışkılama varlığında mutlaka doktora başvurulmalıdır. 

Özellikle riskli bölgelere çocuklarla yapılan yolculuklarda çok dikkatli olunmalı, ishal durumunda hazırlanacak oral dehidratasyon sıvısı (acil sağlık çantasında bulunur) çocuklara verilmelidir.

Unutmayın kapalı olduğu müddetçe besinler ve içekler güvenlidir. Sokakta satılan yiyecek ve içeceklerin tüketiminin hastalık riskini fazlasıyla arttıracağını   unutmayınız. Unutulmaması gereken kural "Kaynatın, pişirin, soyun veya unutun gitsin".

İyi yolculuklar...

İlgili Sağlık Konuları