Suudi Arabistan'da nisan ayında, ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) hastalığının türevi olan corona virüsünün bulaştığı 199 kişiden 43'ünün yaşamını yitirdiği bildirildi.
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, dün Riyad'da 7, Cidde'de 3, Tebuk'ta 2, Mekke-i Mükerreme, Medine-i Münevvere, Hafru'l Batın ve Necran kentlerinde birer olmak üzere, 16 kişiye corona virüsünün bulaştığının tespit edildiği, bunlardan 2'sinin hayatını kaybettiği belirtildi. Bu kişilerle nisan ayında virüs kaynaklı ölümlerin 43'e yükseldiği aktarılan açıklamada, virüsün ortaya çıkışından bu yana ise ülkede hastalığa yakalananların sayısının 361'e, ölenlerin ise 107'ye yükseldiği kaydedildi.
Ortadoğu ülkelerinde özellikle de Suudi Arabistan'da yayılan virüsün Mekke-i Mükerreme, Medine-i Münevvere ve Cidde gibi hac ve umre güzergahı üzerindeki kentlerde görülmesi, umre ziyaretlerinin yoğunluk kazandığı 3 aylarda, yetkilileri endişelendiriyor. Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Adil Fakih, dün başkent Riyad'da düzenlediği basın toplantısında, develerle doğrudan temasa karşı uyarıda bulunarak, "çiğ deve eti" kullanırken önlem alınmasını ve kaynatılmamış deve sütünün içilmemesi yönünde uyarılarda bulunmuştu.
Öte yandan Amerikalı bilim adamlarının "Suudi Arabistan'da develerden bulaştığı tespit edilen" virüse karşı etkili antikorlar bulduğu açıklanmıştı. Antikorların, virüse karşı tedavi geliştirilmesine umut olabileceği belirtiliyor. SARS'ın değişik bir türü olan corona virüsü, ilk olarak Eylül 2012'de tespit edilmişti. Suudi Arabistan başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerinin korkusu haline gelen corona virüsü, akciğerleri ve böbrekleri tahrip ediyor. Bağışıklık sistemini çökerten virüsün uzun süreli yakın temasla bulaştığı belirtiliyor. Kaynağı hakkında yeterli bilgi olmayan virüse karşı henüz koruyucu aşı veya antibiyotik ilaç tedavisi bulunmuyor. - Suudi Arabistan