Bu şekerler ince bağırsakta bir enzim tarafından parçalanır ve emilimi sağlanır. Eğer enzim eksik ise hastalık ortaya çıkar. Doğuştan veya sonradan olabilir. Mesela yaş ilerledikçe bu enzimin azalması çok sık görülür. Bazı nüfusların %50’sinde yaşla beraber enzim eksikliği olur ancak bu her zaman şikayetlere neden olmaz.
En sık şikayetler karın ve sindirim ile ilgilidir. Öncelikle karın ağrısı,ishal,aşırı gaz sık görülür. Bulantı ve şişkinlik hissi veya karında şişme de olabilir. Şikayetlerin nedeni sindirilemeyen şekerlerin kalın bağırsağa geçmesidir.
Burada ya aşırı gaz veya sulu dışkıya neden olur.Ancak burada herkesin farklı derecelerde şikayetleri olabileceğini eklemeliyim.Kimisinde çok hafif,diğerlerinde şiddetli olabilir.
Bu hastalığın teşhisi ne kadar kolaysa,gözden kaçması da o kadar kolaydır. Bu arada süt ürünlerine hassas olmadığını sanan insanların %20’sinde laktoz intoleransı bulunduğunu ekleyeyim.Teşhis için,diyetle deneme,süt denemesi,hidrojen nefes testi,dışkı analizi ve bağırsak biyopsisi kullanılır.
Laktoz içeren besinler: ekmekler,müsli,hazır salata sosları,çorba ve patates,margarin,şekerler,kek ve bisküviler.Etiketlerdeki süt tozu,kurutulmuş süt vb. gizlenmiş süt içerenlere de dikkat ediniz.
Tedaviye gelince;amaç alınan laktoz miktarını azaltmaktır.Genellikle tamamen kesmek gerekmez. Süt,yoğurt,peynir ve dondurmayı bırakmak yetecektir. Ancak bazen yoğurdu kesmek gerekmeyebilir. Laktaz enzim tabletleri alınabilir. Bazı kişilerde ise tam tersine,bu gıdalara alıştırarak şikayetleri azaltmak mümkün olmaktadır.
Uz.Dr.Metin Okucu