Uzman yardımı almadan yapılan spor; kas zedelenmelerinden, lif kopmalarına hatta sakat kalmaya kadar varabilecek ağır faturalar çıkarabiliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Semih Gür, sağlıklı spor için ipuçları verdi.
Düzenli olarak ya da hobi amacıyla yapılan spor; vücut dayanıklılığını, kapasitesini ve performansını artırmayı sağlar. Sporu sadece sağlıklı olmak için yapılması gereken uğraşı şeklinde değil; bir yaşam biçimi, yaşantımızda her zaman yer alması gerekli bir aktivite olarak algılayıp uygulamak gerekir. Hayatımızın her döneminde, yaşımıza ve şartlarımıza uyan sportif faaliyetleri sürekli yapmak "sağlıklı yaşam" için şarttır.
Örneğin ev içi ya da çalışma yerlerinde yapılan basit egzersizler bile günümüzde en önemli sorun olan hareketsizlikten doğan sorunların çözümünde önemli yer tutar. Bununla birlikte; sporun sağlığa olan sayısız katkısı dışında, uygun olmayan spor aktivitelerinin de olumsuz sonuçlar yaratacağını unutmamak gerekir.
Düzenli ve aktif spor, insanı dayanıklı, dinç ve disiplinli yapar. Sağlık açısından hareketsizliği engellemek, kaslarımızı çalıştırmak, enerjimizi harcamak, başta kalp ve dolaşım olmak üzere sistemlerimizi düzenli çalıştırmak, vücut kapasitesi ile performansımızı arttırmak, hareket sistemimizin dayanıklılığını artırarak reflekslerimizi geliştirmek, boş zamanlarımızı değerlendirerek stresimizi azaltmak, ruhsal olarak rahatlamayı sağlamak ve yaşlanmayı geciktirmek gibi yararları vardır. Sistemli ve bilinçli yapılan spor, uyku ve beslenme alışkanlıklarımızı da düzenleyerek sağlığımızı korur.
Spora başlamadan detaylı hekim kontrolü ile genel sağlık durumunun değerlendirilmesi sonucu en uygun aktivite şeklinin seçimi önemlidir. Özellikle kalp damar rahatsızlıkları, metabolik hastalıklar (şeker, kolesterol, kronik hastalıklar) ile iskelet sistemi problemleri yönünden başlangıçtaki muayene, ileride karşılaşacak sorunlar açısından yaşamsal önem taşır. Risk grubu olarak adlandırılan bu tür kişilerin egzersiz sonrası ciddi sıkıntılar yaşayabileceği unutulmamalıdır. Bu bağlamda özellikle profesyonel sporcular dışında, orta yaş ve üzerindeki bireyler ile çocukluk yaş döneminde spor öncesi değerlendirme mutlak hekim kontrolü ile olmalıdır.