Skolyoz Hastası Çocuklara Müjde!

Çocuklarda omurga eğriliği büyümesi engellenmeyecek şekilde tedavi edilebiliyor

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Bezer, çocuklardaki omurga eğ (skolyoz), dışarıdan metal hidrolik çubukla (manyetik rod) müdahale edilerek, çocuğun büyümesini engellemeyecek şekilde düzeltilebildiğini ifade etti.


Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı'na bağlı Academic Hospital'da görev yapan Bezer, yaptığı yazılı açıklamada, erken çocukluk çağındaki omurga eğriliğinin büyümeye engel olmadığını belirterek, "Omurgamıza arkadan baktığımızda omur adı verilen her kemiğin düzgün bir şekilde sıralandığını görürüz. Omurgamızın sırt veya bel kısmının yana doğru olan eğikliğine 'skolyoz' adı verilir. Skolyozda ayrıca yana doğru eğik olan omurlar da kendi eksenleri etrafında dönmüştür" ifadelerine yer verdi.

Skolyozun, omurganın 3 boyutlu bir deformitesi ve çocukluk çağında tespit edilen eğriliğin, ilerleyici bir hastalık olduğunu vurgulayan Bezer, şu bilgileri verdi: 

"Çocuklardaki skolyoz, dışarıdan metal hidrolik çubukla  (manyetik rod) müdahale edilerek, çocuğun büyümesini engellemeyecek şekilde düzeltilmektedir. Manyetik rod operasyonu, her merkezde yapılmıyor. Yetişmiş uzmanlar bu operasyonu gerçekleştirebilmektedir. Academic Hospital'da bu yöntemin kullanılması, skolyozu olan hastalara hizmet açısından çok önemlidir. 2 yılda 18 operasyonla Türkiye'de bu ameliyatı en çok uygulayan kişiyim." 

Amaç, omurgada düzelme sağlamak 

Prof. Dr. Bezer, bu tedavinin skolyoz tespit edilen kişinin yaşı, eğriliğin derecesi ve şekline göre farklılıklar gösterdiğini ifade ederek, büyüme çağındaki çocuklarda tespit edilen eğriliğin tedavisinde amacın, skolyozun derecesinin omurga büyümesi tamamlanana kadar artmasının önüne geçmek, hatta bazı durumlarda düzelme sağlamak olduğunu kaydetti.

25 derecenin altında büyümesini tamamlamamış ve omurgada yapısal bozukluğu olmayan skolyozlarda, korse tedavisi uyguladıklarını, ancak bunun her hasta için uygun olmadığına işaret eden Bezer, bu durumda da cerrahi tedavinin gündeme geldiğini bildirdi.

Ameliyatla eğriliğin düzeltildiğini ve omurganın o kısımlarının birbirine tutturularak, blok haline getirildiğini kaydeden Bezer, şunları kaydetti: 

"Eğriliğin olduğu tüm omurgaları kapsayacak şekilde omurgaya iç içe geçen 2 ayrı çubuk konulur. Ortalama 6 ay arayla çubuklar ameliyathanede uzayan kısmı üzerinden açılarak uzatılır. Bu süreç omurga büyümesi sona erene kadar devam eder. Hastalar ortalama 6 ayda bir hastaneye gelerek, yatırılır ve ameliyathanede çubuklar uzatılır. Omurga gelişimi tamamlayana kadar devam eden bu süreçte ortalama, 15-20 uzatma ameliyatı yapılır."

Büyümesi tamamlanmamış fakat skolyozu olan çocuklarda, ameliyatsız dışarıdan kullanılan aletle büyüyen çubuk kullandıklarını ifade eden Bezer, bu çubuklar sayesinde daha önce 6 ayda bir ameliyatla yapılan uzatmalara gerek kalmadığını, hastanın bu büyüme sürecince sadece bir  defa ameliyat olduğunu bildirdi.

Ameliyatsız uzayan çubuk tekniğinin uygulamasında önceki tekniklere göre çok fark bulunduğuna da işaret eden  Bezer, "Büyüme çağında skolyozun artma hızını azaltmak için kullanılan bu çubukları biz öncelikli olarak, omurgada düzeltme sağlamak için uygulamaktayız. Bu sayede skolyoz, omurganın büyüme çağına, eğiklik derecesi normale daha yakın bir şekilde girmekte ve belli periyotlarla yaptığımız uzatmalarla aynı zamanda omurgada düzelme sağlamaktayız. Bu şekilde de büyümenin ve boy uzamanın daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktayız" ifadelerine yer verdi.

Uzatma yapılırken hastaların ağrı hissetmediğini, bu yöntemle hastalara 6 ay yerine 3 ayda bir uzatma yapıldığını bildiren Bezer, ameliyat gerekmeden uzatma yapılmasının, çocuğun sürekli narkoz almasını engellediğini dile getirdi. 

İlgili Sağlık Konuları