Sigarayı Bırakanlar Neden Kilo Alıyor?

Nikotinin yeme davranışları üzerindeki etkisi sadece metabolik değil aynı zamanda duyusaldır.

Sigara tiryakilerinin "bırakamıyorum"dan sonraki en iddialı cümlesi, "bırakırsam kilo alırım diye korkuyorum" olsa gerek. Yaşam koçu, Tutarlı Diyet'in kurucu ortağı ve diyetisyen Gizem Tutar, sigara ile kilo arasındaki ilişkiyi bilimsel verilerle mercek altına aldı ve sigarayı bıraktıktan sonra kilo alma nedenlerini özetledi.

Bir diyetisyen olarak kişilerin doğru, sağlıklı ve dengeli beslenmesinden sorumlu olan Gizem Tutar, eşi Serkan Tutar'la birlikte Tutar'lı Diyet kuruluşunun da sahibi. Uzmanlık alanına giren kilo problemleriyle ilgili yetkin bir isim olan Gizem Tutar, sigara içme davranışı ile vücut ağırlığı kontrolünün karmaşık bir ilişkisi olduğunu belirtiyor. Bunun gerekçesini de nikotinin yeme davranışları üzerindeki etkisinin sadece metabolik değil aynı zamanda duyusal olduğu bilgisiyle açıklıyor.

Yapılan bilimsel araştırmaların çoğunda, sigara içenlerin içmeyenlere göre daha fazla kalori aldığı gözlenmiştir. Sigarayı bırakanların besinlerle aldığı kalori oranı da yükselmektedir. Çünkü nikotin beyni etkileyen bir maddedir ve beyinde bilgi alma prosedürünü hızlandırır. Dış uyarıcılara karşı duyarlılığı artan kişi, nikotin almayanlara göre daha çok besin tüketir.

Sigara içmek, insan fizyolojisini, davranışlarını, duyularını ve bilişsel yeteneğini etkiler. Bütün bunlar da nikotinin vücut ağırlığı üzerinde etkisi olabileceğini düşündürmektedir. Sigara, tat hissi ve duyuları direkt etkilemenin dışında, nikotinin merkezi sinir sistemi üzerindeki doğrudan etkisi de açlık-tokluk duygusunu değiştirebilir.

Aynı yaşta olan tiryakilerin vücut ağırlığı, sigara içmeyenlere göre daha düşüktür. Sağlıklı ve orta yaşta 885 kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, sigara içenlerin içmeyenlere göre günde ortalama 350 kalori daha fazla aldıkları fakat kilo ortalamalarının içmeyenlere göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Bu da sigarayı bırakma sürecinde alınan 5-10 kiloyu açıklayan bir bilgidir.

İlgili Sağlık Konuları