Sigara Uyarıları Gençlerin Dikkatini Çekmiyor!

Tütünün zararlarına dikkat çekmek amacıyla sigara paketleri üzerinde yer alan resimli uyarıların gençleri sigaradan uzak tutmada "çok etkili olmadığı" belirlendi.

Tütünün zararlarına dikkat çekmek amacıyla sigara paketleri üzerinde yer alan resimli uyarıların gençleri sigaradan uzak tutmada "çok etkili olmadığı" belirlendi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından yapılan araştırmaya göre, lise öğrencilerinin büyük bölümü bu resimleri, sigarayı bırakmaya destek olma açısından "etkisiz" olarak değerlendirdi.

Sağlık Bakanlığı Tütünle Mücadele Halkı Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Kurulu Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, Ankara'da bir lisede 9, 10 ve 11. sınıflarda öğrenim gören toplam 412 öğrencinin katıldığı, sigara paketleri üzerindeki resimlerin etkinliğinin belirlenmesine yönelik araştırmayla ilgili bilgi verdi.

Araştırmaya göre, sigara paketleri üzerindeki uyarıcı resimlerin lise öğrencileri tarafından caydırıcı bulunmadığını belirten Bilir'in verdiği bilgiye göre, araştırmaya katılan öğrenciler, yüzde 36 ila 81 arasında değişen oranda, resimleri içeriklerine göre sigarayı bırakmaya destek olmada "etkisiz" olarak değerlendirdi. Sigara paketlerinin üzerindeki farklı resimler için yüzde 17-40 oranında "etkili olabilir" ifadesinin seçildiğini, "çok etkili olur" seçeneğinin ise ancak yüzde 2, 4-37, 4 oranında işaretlendiğini belirten Bilir, "Sigarayı bırakmak için doktorunuzdan ve size en yakın sağlık merkezinden yardım isteyin" ve "Sağlık kuruluşları sigarayı bırakmada size yardımcı olabilir" uyarılarının etkisinin son derece düşük ölçüldüğünü bildirdi.

Araştırmaya göre, öğrenciler, sigaranın, cinsel yaşam ve hamilelik üzerindeki olumsuz etkileriyle ilgili uyarıları daha çok dikkate alıyor. Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 37, 4'ü sigara paketleri üzerindeki, "Sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur", yüzde 26, 2'si "Hamileyken sigara içmek bebeğe zarar verir", yüzde 24, 8'i ise "Sigara içmek ölümcül akciğer kanserine neden olur" resimli uyarılarını "çok etkili" bulduklarını ifade etti.

Erkek öğrenciler sigaranın, iktidarsızlığa, kız öğrenciler ise hamilelikte bebeğe zararlarına işaret eden resimli uyarıları etkili buldu. -"Daha etkili resimler bulunmalı"- Çalışmayı değerlendiren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, araştırma sonucunda, sigara paketleri üzerindeki resimli uyarılardan sadece bir bölümünün öğrenciler üzerinde etkili olduğunun ortaya çıktığına işaret etti.

Sigara paketlerinin üzerinde, mevcut resimli uyarılar yerine, çok daha etkili resimler bulunması gerektiğini ifade eden Bilir, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun (TAPDK) bu konuda bir çalışma yürüttüğünü, mevcut uyarılar yerine daha etkili olanların konulmasının planlandığını söyledi. Prof. Dr. Bilir, geçen yılın mayıs ayında uygulanmaya başlanan resimli uyarılarla ilgili her türlü desteğe hazır olduklarını ifade ederek, şunlara dikkati çekti;

DSÖ'nün Küresel Tütün Salgını raporunda Türkiye'nin karnesindeki düşük notlardan biri de sigara paketleri üzerindeki resimli uyarıların yeterli büyüklükte olmamasından kaynaklanıyor.

DSÖ'nün kriterine göre, görsel uyarı işaretlerinin, sigara paketlerinin en az yüzde 50'sini kaplaması gerekiyor. Oysa Türkiye'de satılan sigara paketleri üzerindeki görsel uyarılar, paketin yüzde 47, 5'ini kaplıyor. TAPDK'nın hem uyarı işaretlerinin etkinliğinin artırılması, hem de büyüklüğünün DSÖ'nün aradığı kritere uygun hale getirilmesine yönelik çalışmasının kısa sürede tamamlanacağını ümit ediyoruz.

İlgili Sağlık Konuları