1.Yemek seçimleriniz dengeli olsun. Karbonhidrat,meyve,sebze,süt ürünleri,kırmızı et ve beyaz etler yer almalı,yağ seçimleriniz de sağlıklı olmalıdır. Hedef kalıplaşmış yemek tercihleri yerine,yeni gıdaları da deneyen ancak yukarıda saydıklarımı içeren öğünler olmalıdır.
2.Öğünler gün içerisine yayılmalı. Üç ana öğün ve 3 ara öğün doğrusudur.
3.Karbonhidratları unutmayın. Bunlar dolaşıma yavaşça karışırlar ve beyaz şeker ürünleri gibi ani şeker yüksekliği yapmazlar.Tahıllı ekmek ve makarnalar,fasulyeler,bezelye,sebzeler ve az yağlı süt gibi.
4.Dev porsiyonlarda kaçının. En iyi iki yol,gözleriniz ile miktarları azaltmak ve iyi bir şeker hastalığı kitabından porsiyon miktarları önerilerine dikkat etmektir.
5.Alkol kullanmayın,şeker hastalığının zararlarını arttıracaktır. Eğer alırsanız bir kadehi geçmeyin. Bunun yerine aromalı sodalar veya alkolsüz domates suyu,acı sos,limon suyu ve kurutulmuş baharatlar içeren bir kokteyli deneyebilirsiniz.
6.Daha az yağ yiyin. Günde 3-5 ölçek yağı aşmayın. Yağlar için bir ölçek bir çay kaşığıdır,unutmayın. Bir öğün fast-food bir haftalık yağ demektir.Etiketleri de okuyun,her “lite” ürün az yağlı demek değildir.
Uz.Dr.Metin Okucu