Sarımsağı Pişirmeden Önce En Az 15 Dakika Bekleyin!

Kanserle savaşta en önemli besinlerden biri de sarımsak. Pek çok araştırmaya göre, sarımsak kanserli hücrelerin çoğalmasını durduruyor, vücudu kanserojen maddelerden temizliyor.

Sarımsak Nasıl Tüketilmelidir?

Sarımsak sağlığa yararlarıyla tanınan bir gıda. Gerçekten de 5 bin yıldan fazla bir zamandır ilaç niyetine kullanılıyor. Yüksek tansiyonu düşürmekten anti bakteriyel özelliklerine kadar pek çok sağlık sorununda yararlı etkileri gösterilmiş.

Araştırmalara göre, sarımsak kanserde de etkili bir gıda. 37 araştırmadan 28 tanesi sarımsağın kanseri önlediğini orta koymuş. Sarımsağın kanserle savaşta rol almasında pek çok faktör var. Bunlardan biri, sarımsağın alil sülfür içermesi.Ayrıca sarımsak yüksek oranda flavon ve selenyum içeriyor. Flavonlar hücrelerimizi koruyarak kanserle savaşır.

Selenyum ise DNA hasarını durdurarak ya da DNA hasarını tamir ederek kanserden korur. Sarımsak anti bakteriyel özellikleri sayesinde kanserli hücrelerin hızla çoğalmasını yavaşlatır, vücudu kanserojen maddelerden temizler.

Araştırmacılara göre sarımsağın zeytinyağı içinde ezilerek ya da toz halinde kullanılması daha faydalı. Ayrıca sarımsağın soyulur soyulmaz pişirilmesi, sarımsağın anti-kanser özelliklerini yok eden bir kimyasal tepkimeye yol açıyor. Bu nedenle sarımsağı soyduktan sonra en az 15 dakika bekleyin, daha sonra pişirin. Kokusundan hoşlanmıyorsanız sarımsak kapsüllerini de kullanabilirsiniz. Fakat tazesini tercih etmenizi öneriyorum.

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü
Prof.Dr. Erkan Topuz

İlgili Sağlık Konuları