En sık görülen alerjik hastalıklardan biri olan saman nezlesi yani alerjik rinit, hayatı tehdit etmiyor ancak hayat kalitesine ciddi darbe vuruyor. Alerjik rinitin en etkili tedavisi ise alerjenlerden korunmak için küçük önlemler almak. Evde tüylü hayvan beslememek, klimalardaki filtreleri her ay değiştirmek, pencereleri kapatmak gibi.
Mevsimsel alerjik rinit ya da bilinen adıyla saman nezlesi en sık görülen alerjik hastalıklardan biridir. Halk arasında bahar nezlesi olarak da bilinen alerjik rinitin özellikle burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma-aksırma, gözlerde sulanma ve kaşıntı ile burun tıkanıklığı ve bazen de baş ağrısı gibi belirtileri vardır. Ancak hayatı tehdit eden bir hastalık olmaması ve önerilen ilaçlarla geçici yararlar sağlanabilmesi nedeniyle hastalık nadiren ciddi bir problem olarak değerlendirilmektedir.
Bazı hastalarda ise; işitme problemleri, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve öksürük görülebilir. Alerji yakınmaları, bazı kişilerde bütün bir gün boyunca sürerken, bazılarında belli mevsimlerde artış gösterir. Mevsimsel alerjik rinit ya da bahar nezlesi olan kişilerin yakınmaları, ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkar. En sık neden olan alerjenler ise; çim ve ağaç polenleri ile yabani ot polenleridir. Yıl boyu alerjik rinit yakınması olanlarda ise; ev tozu akarı, küf mantarları ve hayvan tüyleri en sık rastlanılan alerjenlerdir.
Alerjik rinitin önemli oranda sosyal, klinik ve ekonomik zararları vardır bu da hayat kalitesini bozmakla kalmayıp aynı zamanda başka hastalıklarla beraber de görülebilir. Astım, sinüzit, çocuklarda diş ve ağız yapısında gelişme bozuklukları, orta kulak hastalıkları, konjuktivit ve besin alerjileri, alerjik rinitle birlikte görülebilen hastalıklar olarak sayılabilir.
Alerjenlerden Korunun!
Alerjik belirtilerin kontrolü, birden fazla tedavi yönteminin birlikte uygulanmasıyla sağlanır:
1- Alerjenle karşılaşmanın önlenmesi, ilaç tedavisi ve aşı tedavisi bu yöntemler arasında sayılabilir.
2- Öncelikle alerjik yakınmalara neden olan alerjenden uzaklaşın. Bunun için klimalardaki filtreleri her ay değiştirin.
3- Polen mevsiminde pencere ve kapıları kapalı tutun.
4- Evin içindeki bitkileri uzaklaştırın.
5- Evde tüylü hayvan beslemeyin.
6- Kuştüyü yastık, yün yastık, yorgan ve yatak yerine sentetik olanlarını kullanın.
7- Sigara içmeyin ve yanınızda da içirmeyin.
8- Dışarıda mutlaka güneş gözlüğü kullanın eve gelince gözlüğünüzü bol su ile yıkayın.
Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
1- İlaç tedavisi: Alerjik rinit tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar, antihistaminikler ve steroid spreyleridir. Ancak burada unutulmaması gereken; ilaçların kullanıldığı sürece, şikâyetler üzerinde etkili olacağıdır. İlaç tedavisi kesildiğinde, alerji belirtileri kısa sürede tekrarlar.
2- İmmünoterapi: Aşı tedavisi olarak da bilinen immünoterapi sebebe yönelik bir tedavidir. Ancak öncesinde alerji testleri yapılıp, kişinin yakınmalarına neden olan alerjen yada alerjenler ile tedaviye başlanması doğru olur. Ancak aşı tedavisi, yan etki riskleri nedeniyle, bu konuda deneyimli kişiler tarafından ve donanımlı merkezlerde yapılmalıdır.
3- Rhinolight (Fototerapi): Alerjik rinitin en yeni tedavi yöntemi özel bir içeriğe sahip yüksek yoğunlukta ışıktan oluşan Rhinolight, birkaç dakikalık seanslar halinde ağrısız bir uygulamadır. Bütün hastalarda uygulanabileceği gibi bazı hasta gruplarında özellikle tercih edilmektedir.
•Burun spreyleri ve antihistaminikler ile kontrol edilemeyen hastalar,
•Standart tedavilerin, yan etki ya da ilaç etkileşimi nedeniyle uygulanamadığı hastalar,
•Uzun dönem ilaç kullanmak istemeyen hastalardır.
Işın tedavisinin uygulanmaması gereken hastalar;
•Burun eğiklikleri olan hastalar,
•Alerjik rinitin yanı sıra diğer akut viral ya da bakteriyel burun iltihapları bulunan hastalar,
•Burun içinde ya da genizde tümörleri olan hastalar,
•Ciddi burun kuruması ve burun içinde kabuklanma şikâyeti olan hastalar,
•Daha önce cilde yönelik ışık tedavisi sırasında ciltte ciddi sorunlar yaşamış olan hastalar
•Henüz çocuklarda ışık tedavisi kullanımı ile ilgili yeterli klinik bilgi birikimi olmadığından 14 yaş altında önerilmemektedir
Medical Park Elazığ Hastanesi
0424 444 44 84