1. Ayak üstü atıştırmalıkla veya hiçbir şey yemeden geçirdiğiniz kahvaltıyı klasik kahvaltılıklarla yapın, gün içinde daha az kalori alın.
2. Peynir, süt, yoğurt gibi süt ürünlerini az yağlı tercih edin.
3. Tostlara, sandviçlere, salatalara ekstra yağ eklemeyin.
4. Beyaz un yerine tam tahıllı un kullanın.
5. Kızartma yerine haşlama, buğulama, fırında, ızgara, közleme gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin.
6. Öğünlerinizde küçük ve renkli tabaklar kullanın.
7. Yemek yeme sürenizi uzatın. Her lokmada kaşığınızı bırakıp iyice çiğneyin.
8. Evdeki şekerli, yağlı, sağlıksız abur cubur ve içecekleri yok edin ve yerlerine kuru/taze meyve, kuru yemiş, form/light/tam tahıllı ürünler, jülyen hazırlanmış sebzeler, taze meyveleri kurutarak hazırlanan cipsler, taze sıkılmış meyve suyu, Türk kahvesi, evde hazırlanmış soğuk çay gibi daha sağlıklı ve daha az kalorili besinler koyun.
9. Hamur işlerinde, tatlılarda şeker kullanmak yerine kuru/taze meyve, pekmez, bitkisel tatlandırıcılar tercih edin.
10. Market alışverişi için liste yapın ve tok karnına alışverişe gidin.
11. Öğünlerde tek çeşit besin tüketmek yerine en az 3 besin grubundan 1 porsiyon bulundurun.
12. Yemeğe başlamadan önce tabağınıza bakın. Öğününüzün renkli besinlerden oluşmasına ve tabağınızın yarısının sebze olmasına özen gösterin.
13. Öğünlerden önce 1-2 bardak su için.
14. Kendinize sağlıklı besinlerden eğlenceli ara öğünler hazırlayın.
Türk kahvesi + badem
Taze meyve + yoğurt-süt + tarçın = meyveli yoğurt-süt / smoothie
Labne peynir + simit/wasa/etimek
Ceviz + kuru meyve
Form kraker + ayran
Grissini + beyaz peynir gibi
15. Günde 2 fincan yeşil çay, oolong çayı, beyaz çay, zencefil çayı, rooibos çayı gibi metabolizmayı hızlandıran çaylardan için.
16. Şekerli, şerbetli, hamurlu, kremalı tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin.
17. “Kilo vereceğim!” diye kendinizi aç bırakmayın 2,5-3 saat aralıklarla ana/ara öğünlerinizi düzenleyin. Son öğününüz yatmadan 2 saat önce bitmiş olsun.
18. Günde en az 10-12 bardak su için.
19. Sağlıksız besinler yedikten sonra battı balık yan gider diyip emeklerinizi çöpe atmayın, kaldığınız yerden devam edin.
20. Haftada 1-2 kez yemekten çekindiğiniz kalorili besinlere yer vererek kendinizi şımartın. Genel olarak sağlıklı beslendiğinizde 1-2 kaçamak sorun olmaz.
21. Olabildiğince aktif olun. Otobüs, minibüs kullanmak yerine yürüyün; her gördüğünüz yerde birkaç kat dahi olsa merdiven çıkmayı tercih edin.
22. Spor yapın! Kendinize hem eğlenip hem kalori harcayabileceğiniz hareket planı oluşturun.
23. Yediklerinizi ve duygu durumunuzu not edip, gün sonunda kritik yapabileceğiniz bir defteriniz olsun.
24. Sağlık kontrollerinizi düzenli yaptırın. Tedavi olmanız gereken durumlarda tedavinize öncelik verin. Eksik olan vitamin değerleriniz için takviye kullanın.
25. “Yapamam ben” diyerek kendinizi kısıtlamayın; KENDİNİZE İNANIN! Zayıflamayı aklınıza koyup, ilk adımı atabildiğiniz için kendinize teşekkür edin. J
Diyetisyen Fazile Yılmaz