Sağlıklı Kilo Almanın İpuçlarını Öğrenin

Kilo alımı ve şişmanlığın günümüzde önemli bir sorun olarak algılandığını ifade eden Dr. Ayşe Ünlü, bazı insanların kilo almasının, vermesi kadar zor olduğunu vurguladı.

Bayındır Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Ayşe Ünlü, vücudun harcadığı enerjiden daha fazla enerji alamadığı durumlarda kilo alınamadığına dikkat çekerek, “Bu konuda yapılması gereken genel yaklaşım harcanan enerjiden daha fazla enerji almaktır. Ancak kilo alırken de sağlıklı bir yol izlenmelidir” dedi. 

Kilo alımı ve şişmanlığın günümüzde önemli bir sorun olarak algılandığını ifade eden Dr. Ayşe Ünlü, bazı insanların kilo almasının, vermesi kadar zor olduğunu vurguladı. Dr. Ayşe Ünlü şunları kaydetti;

Zayıf olmak eğer besinlerin az tüketilmesine bağlı ise önemli bir sağlık sorunu olabilir. Az kalori tüketilirse vücut normal işlevleri için gereken enerjiyi bulamaz. Çocuklar ise günlük gereken enerji ve besin öğelerini alamazlarsa büyüme ve gelişme gerilikleri görülebilir. Gün içerisinde yeterli beslenme sağlanmazsa yorgunluk, konsantrasyon kaybı ve dikkat toplayamama gibi durumlar oluşabilir ayrıca bu kişilerin vücutları enfeksiyonlara karşı çok açık ve dirençsizdir.

Dr. Ayşe Ünlü, deri altındaki yağ tabakasının sağlığı koruyucu özellikleri olduğunu, zayıf kişilerde bu tabakanın yetersiz ve kişinin çok çabuk üşümesine neden olduğuna dikkat çekerek, bu nedenle vücut sıcaklığının dengede tutulamadığını dile getirdi.  
 

  •  Yemeklerden önce yürüyüş yapınız
  •  Daha sık besin tüketiniz
  •  Enerji içeriği yüksek besinleri seçiniz
  •  İçecekleri yemeklerden 30 dakika önce veya sonra tüketiniz
  •  Yatmadan önce bir ara öğün tüketiniz
  •  Soda yerine taze meyve suyu, çay ve kahve yerine süt ve milk shake içiniz
  •  Doktorunuz veya diyetisyeniniz önerirse Yemeğe daha çok vakit ayırınız
  •  Besin takviyesi kullanınız

Dr. Ayşe Ünlü, iştahsızlığın, açken bile beyine tokluk sinyallerinin gönderilmesi olduğunu belirterek, “Bunun nedeni hastalık, ağrı, depresyon, stres olabilir. Bu durumlar geçse bile iştahsızlık devam ediyorsa açlık hissini beklemeden temel yemek saatlerinde öğünlerinizi tüketiniz.” dedi.


 

İlgili Sağlık Konuları