Reflünün Görülme Sıklığı Artıyor!

Reflü, sık görülen bir hastalık olmakla birlikte, ülkemizdeki tanınma oranı oldukça düşüktür.

Reflü hastalığının her yaş grubunda karşılaşılabilen bir hastalık olduğunu belirten Acıbadem Bursa Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mehmet Meriç reflü hastalığı ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Reflü Neden Olur?

Bu sorunun tek bir cümle ile yanıtlanmasının kolay olmadığını belirten Dr. Mehmet Meriç : “ Hastalığın kalıtımdan-beslenme alışkanlıklarına, yemek borusunu döşeyen hücrelerdeki bozukluklardan mide fıtığına kadar uzanan geniş bir neden listesi vardır.

Eğer reflünün ortaya çıkış nedenlerini toparlarsak genetik yükü olan bir kişide  yemek borusuna zararlı dış faktörlerin katkısıyla ( alkol, sigara, kolalı içecekler, aşırı sıcak yiyecek ve içecekler, bazı ilaçlar vs) yemek borusu hücrelerindeki bozulma ile başladığı söylenebilir.

Zamanla bu bozukluk yemek borusu kaslarını etkiler ve diğer faktörlerin ( yemek borusu kasılma bozuklukları, alt uçtaki kapağın yetersizliği ve açık kalması, mide fıtığı gibi)  de devreye girmesiyle hastalık ilerler ”dedi.

Reflü Hastalığında Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Dr. Mehmet Meriç, reflü hastalığındaki tanı yöntemlerini şöyle sıraladı;

  •         Yakınmaların varlığı / deneme tedavisi
  •         İlaçlı mide filmi
  •         Üst sindirim sistemi endoskopisi ve biyopsi 
  •         24 saat boyunca yemek borusuna kaçan asidin ölçülmesi
  •         Yemek borusu kasılmalarının değerlendirilmesi
  •         Sintigrafi ( Sadece çocuklarda kullanılan bu yöntem erişkinlerde kullanılmamaktadır)
  •         Yemek borusuna asit verilerek yanma oluşup oluşmadığının testi

Dr. Mehmet Meriç : “Reflü yakınmalarında tipik ve özel durumlar söz konusu değilse, hekimin doğrudan ilaç tedavisine başlayıp sonucu değerlendirmesi, kabul görmüş genel bir yaklaşımdır.

Bu amaçla proton pompası inhibitörleri denilen ilaçların günde iki kere kullanılıp iki hafta sonunda, yakınmaların kaybolduğunun görülmesi tanı koydurucudur”dedi. Reflü de iki haftalık bu tedavi ile yakınmaların ortadan kaybolduğunu belirten Dr. Mehmet Meriç, sürenin kısa olması nedeni ile yakınmaların nerdeyse her zaman tekrarladığını da vurguladı. Dr. Mehmet Meriç : “ yakınmalar tekrarladığında hekimin tanıdan emin olması ve artık daha uzun süreli tedaviye başlaması gerekir.” dedi.
 

İlgili Sağlık Konuları