Mide Rahatsızlığı Olanlar Oruç Tutarken Dikkat!

Oruç tutmanın vücut için yararlı etkilerini herkes bilmektedir, ancak mide ve bağırsaklar açısından bu sürecin bazı zorluklar yaratabileceğini de unutmamak gerekir.

Özellikle ramazan ayında boş kalan mideye iftar ve sahur vakitlerinde yüklenmenin ciddi mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabileceğini unutmamak gerekir. İftar ve sahur vakitlerinde ağır, yağlı yiyecekleri tüketmekten kaçınılmalıdır.

Uzun açlık süresince midede bazı salgılarda azalma olmaktadır. Bu durum mide ve bağırsakları dış etkenlere karşı daha duyarlı hale getirir ve hafif bir gastrit, iyileşme yolunda olan bir ülser ya da benzer hastalıklar bu şartlar altında belirginleşir. Bu yüzden mide şikayetleri olanların ya da geçirilmiş ülser, mide kanması gibi geçmişi olanların oruç tutmaya başlamadan önce, mutlaka  hekim önerisini dikkate almaları uygun olur.

Sık karşılaşılan reflü hastalığında ise oruç tutmanın sorun yaratabileceği görülmektedir.Normalde  reflü hastalarının az az, sık sık yemeleri, yedikten sonra hemen yatmamaları gerekmektedir. Ramazanda ise uzun süre aç kaldıktan sonra iftarda hızlı yemek yemek, karnı fazlası ile doldurmak reflü ataklarını tetikleyecektir. Bu nedenle reflü hastalarının oruç tutarken dikkat etmeleri gerekmektedir.

Ramazan ayında iftarda hızlı ve bilinçsiz beslenmenin sindirim sistemi üzerinde çok ciddi problemlere neden olabileceğini belirten Özel Onvak Hastanesi Genel Cerrahi uzmanı Op.Dr.Tolga Hüner özellikle iftar ve sonrasında tüketilen kahve ve asitli içeceklerden uzak durulması gerektiğini kaydederek, bu gibi besinlerin gün boyu boş kalan mideye ciddi zararlar verebileceğini ve reflü hastalığı şikayetlerinin oluşmasına neden olabileceğini belirtti. İftarda yağlı yemeklerden kaçınılmalı, çok sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. İftarda yemeğe çorba gibi hafif yiyeceklerle başlanılmalı ve hızlı yenmemelidir.

Ayrıca iftarla sahur arasında bol sıvı, sebze ve meyve tüketilmelidir. Tatlı olarak ise ağır hamur işi tatlıların yerine hafif ve sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Özellikle yağlı yemeklerde mide boşalması geçiktiği için reflü  hastalığı belirtileri de artabilmektedir. Yemek yedikten sonra hemen yatmanın reflü hastalığı belirtilerini arttırdığı bilinmektedir. Bu nedenle sahurda da çok fazla ve çok çeşit yemek yenmemesi, kahvaltılık yiyeceklerin tercih edilmesi gerekmektedir.

Op.Dr.Tolga Hüner

Genel Cerrahi Uzmanı Özel Onvak Hastanesi

İlgili Sağlık Konuları