Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Bülent Yaşar, ramazan ayınde oruç tutan ve dinlenmiş bir sindirim sistemine sahip olan kişilere, bayramda aşırı tatlı ve hızlı gıda tüketimine bağlı oluşabilecek mide rahatsızlıklarından korunmak için önerilerde bulundu.
Ramazan ayında oruç tutan pek çok kişi, sanki bir ayın intikamını alırcasına hızlı ve aşırı gıda tüketecek ve dinlendirilmiş bir sindirim sisteminin, birden ağır ve hızlı beslenmeye geçmesi ise midede ciddi sıkıntılara yol açacaktır” diyen Dr. Yaşar, özellikle reflü hastalığı olanların daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini belirtti ve şunları kaydetti:
Bu kişiler bayramda baklava, börek, makarna, pastırma ve sucuk gibi hazmı zor gıdalardan kesinlikle kaçınmalı, kola, taze sıkılmış portakal suyu, domates suyu tüketmemeli, bunların yerine kompostoyu tercih etmeliler. Ayrıca aynı anda fazla miktarda alınan su, mide hacmini ve mide basıncını artırarak var olan reflüyü ağırlaştırır.
Bu nedenle özellikle çok tatlı gıdalar tükettikten sonra aynı anda fazla miktarda su almaktan kaçınılmalıdır. Ramazan sonrası yeme alışkanlığındaki bu hızlı değişimler, reflü hastalarının yanında, midelerinde hiç bir sıkıntı olmayan kişilerin de mide yanması, mide krampları, aşırı şişkinlik ve gaz gibi pek çok sorunla karşılaşmalarına ve bayramı hasta geçirmelerine sebep olabilir.
Sağlıklı bir bayram geçirebilmek için tavsiyelerde bulunan Uzm. Dr. Bülent Yaşar, ramazanda oruç tutan hastaların, bayramda yemeklerini yavaş yavaş, küçük lokmalar şeklinde, öğünlerini daha sık ancak daha küçük porsiyonlar halinde yemelerini, bol sıvı tüketmelerini, yağlı, hamurlu gıdaları ve tatlıları aynı anda tüketmemelerini, hamur işi yerine sütlü ve hafif tatlıları tercih etmelerini, ayrıca tatlıyı yemekten birkaç saat sonra tüketmelerini ve spora ara vermemelerini önerdi.