Ramazan'da Ağır Yemekler Kalp Krizi Riskini Artırır mı?

Ramazan'da tüm gün süren açlığın ardından iftarda hızla ve çok fazla yemek yemek çoğu zaman kaçınılmaz oluyor. Ancak uzmanlar, Ramazan ayı boyunca, özellikle iftarla sahur arasındaki saatlerde kalp rahatsızlıkları nedeniyle hastanelere başvuruların arttığını söylüyor. Anadolu Sağlık Merkezi Ataşehir Tıp Merkezi'nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Utku Zor, iftar ve sahurda ağır yemenin kalp sağlığına etkisini anlattı.

Yapılan bilimsel çalışmalar, oruç süresince bireylerin iyi huylu kolesterol düzeylerinin arttığını, kötü huylu kolesterol ve trigliserid düzeylerinin ise değişmediğini gösteriyor. Bu açıdan oruç tutmanın sağlıklı bireylerde kalp sağlığı açısından faydalı olduğu söylenebilir. İstatistikler, Ramazan ayında toplam kalp krizi sayısının artmadığını, öte yandan kalp damar hastalığı olduğu bilinen veya bu açıdan yüksek riskli olan bireylerde açlık saatlerinden daha çok iftarla sahur arasındaki tokluk saatlerinde acil servise başvuruların arttığını gösteriyor.

Kalp sorunu olan bireylerde, iftar ve sahurda yüksek miktarda, bol kalorili ve yağlı besinlerin hızlı bir biçimde tüketilmesi kalp krizi riskini artırabiliyor. İftardan sonra içilen sigara da bu riski katlayabiliyor.

Hızlı yemek yeme, doygunluk hissinin gelişmesini engelliyor. Yemek yeme esnasında kalbin pompaladığı kanın ilave bir kısmı, sindirim sistemine yönlendirildiğinden, hızlı ve aşırı miktarda yemek yendiğinde kalbin iş yükü artıyor. Bu olumsuz etkileri en alt düzeye indirgemek için gıdaların çok iyi çiğnenmesi, yavaş yenilmesi gerekiyor.

Sağlıklı beslenme için iftar ve sahurda aşırı gıda tüketilmemesi, kan şekerini hızla yükselten tatlılardan kaçınılması, kızartmalar yerine haşlamaların tercih edilmesi, çorba veya kahvaltılıklar ile iftarın açılması öneriliyor. Özellikle sahurdan sonra ev içerisinde 10 dakika kadar yürünmesi sindirimi rahatlatacak ve gün içerisinde kendimizi daha konforlu hissetmemizi sağlayacaktır.

Kalp hastalığı olan ve şikayetleri devam hastaların düzenli olarak ilaç kullanmaları gerekiyor.  Oruç süresinin uzun olması bu bireylerin ilaç kullanım düzenlerinin etkilenmesine yol açabiliyor. Bu noktada hastaların mutlak suretle hekimlerine danışmaları öneriliyor.

İftar ve sahurda yeterince sıvı alınması, tüketilen tuz miktarına dikkat edilmesi, kan şekerinde ani yükselmeleri önlemek için şeker emilimini yavaşlatan ve zamana yayan lifli sebze ve meyvelerin tüketilmesi kalp rahatsızlığı olanlar için daha büyük önem taşıyor.

Uzm.Dr. Utku Zor
 

İlgili Sağlık Konuları