Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Sorumlusu Prof. Dr. Cihat Ünlü, “Myom ilaçla küçültülemez ve yok edilemez. Tek tedavisi cerrahidir.
Myom tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar myomların sadece büzüşüp küçülmesini sağlayarak damarlanmasına engel olabilir” diye konuştu.
Prof. Dr. Ünlü, önceden ilaç verilerek küçültülen ve damarlanması önlenen myomların cerrahi operasyonu kolaylaştırdığını, ancak 'bir ilaç içeyim myomlarımdan kurtulayım' şeklindeki bir yaklaşımın gerçek olmadığını belirtti.
Myomun başlıca belirtileri arasında şunlar yer alıyor;
- Adet kanamasının fazla ve sık olması.
- Alt karın bölgesinde ağrılar görülmesi.
- Çok sık idrara çıkmak.
- Alt karın bölgesinde baskı hissi.
- Kabızlık ve gaz sorunu görülmesi.
- Büyük ve kanamaya neden olanları alıyoruz
Myomların yol açtığı belirtilere göre ameliyat edilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Cihat Ünlü, “Myom eğer büyükse, ciddi baskı ve şiddetli kanamalar varsa ameliyat ediliyor. Rahmin iç boşluğunda yerleşen myomlar var.
Adetle dökülen endometrium tabakasına komşui myomları da ameliyat ediyoruz. Rahim tabakasında olduğundan, rahim iç zarına baskı yaptığından ciddi kanama oluyor, kısırlığa neden olabiliyor” diyor. Günümüzde pek çok myom karın hiç açılmadan göbek çukurundan girilerek yani laporoskopik yöntem ile ameliyat ediliyor.
Rahim içi myomlar kısırlık nedeni olabiliyor, diğerlerinin kısırlık nedeni olma ihtimali yüzde 10-20 arasında bulunuyor. Myom ameliyatından önce daha basit yöntemlerle hastanın hamile kalmasına yardımcı olmak gerekiyor. Bebeğin yuvalandığı bölgenin şeklini bozuyorsa çıkarmak lazım. Myomlar genel anlamda kısırlığın tek başına sebebi değil. Rahim içinde yerleşen küçük ama çok belirti veren, bebeğin yerleşeceği bölgedekiler çıkarılıyor.
Rahim iç tabakasında yerleşen myomların cerrahisinde, “Histeroskopi Yöntemi” uygulanıyor. Hiç karnı açmadan vajinal yoldan rahme girilerek myom ekranda görülerek çıkarılıyor. Hasta aynı gün evine gidebiliyor.
Prof. Dr. Cihat Ünlü, bazı myomların rahmin dışında bulunduklarını, rahim kas tabakası ile ilişkisi olmayanların ameliyat edilmesinin gerekmediğini söyledi. Myomların tedavisinde belirtilere ve hastanın durumuna göre karar veriliyor.