Oruç Tutacaksanız Mutlaka ''Sahur'' Yapın!

Beslenme ve Diyetisyen Uzmanı Yeşim Çelik, sıcak havalarda oruç tutarken sağlıklı kalmanın püf noktalarını anlattı. Çelik, "Oruç tutacak kişiler mutlaka sahur yapmalı" dedi.

Ramazan ayının yaz mevsimine ve sıcak havalara gelmesi nedeniyle uzmanlar vatandaşları uyarıyor. Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Yeşim Çelik, vatandaşları uyardı.

Bu yıl Ramazan ayının en sıcak günlere denk geleceğini ve oruç tutma süresinin uzun olacağını hatırlatan Çelik, “Sıcakların artmasıyla birlikte açlık süresinin de daha uzun olmasından dolayı bu dönem de oruç tutmak sıkıntı yaratabilir. Aç kalınan süre daha uzun olacak” diye konuştu.

Sıcaklara bağlı olarak sıvı kaybının da fazla olacağını belirten Çelik, “Oruç tutmak isteyen ancak sağlık problemi olan vatandaşlar Ramazan ayı başlamadan doktorlarına başvurarak oruç tutmalarının kendilerine bir sıkıntı yaratıp yaratmayacağı konusunda mutlaka bilgi almaları gerekir.

Özellikle şeker ve tansiyon hastaları ile gebe ve emziren kadınların dikkat etmelidir. Gerektiği takdirde oruç tutmamalıdır. Bunların yanı sıra küçük yaştaki çocuklar böbrek ve karaciğer hastaları, oruç tutmamalıdır.

Eğer oruç tutacaklarsa da mutlaka doktorlarından izin almalılar” şeklinde konuştu.

Bu dönemde oruç tutacak olan kişilere önerimiz mutlaka sahura kalksınlar. Sıcaklarla beraber iştahta biraz daha azalma oluyor. Bu yüzden kişiyi daha tok tutacak, kalorisi düşük ve hafif yiyecekler tercih edilmeli. Biz sahurda daha çok kahvaltılık besinleri öneriyoruz.”

Oruç tutacak kişilerin mutlaka yumurta ve süt tüketmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Yeşim Çelik, yumurtanın hem besin değerinin yüksek olduğunu, hem de kişiyi daha uzun süre tok tuttuğunu dile getirdi. Çelik, “Süt, hem sıvı ihtiyacını karşılayacak hem de tok tutma özelliği yüksektir. Bunların yanında peynir, tam tahıl ekmeği ya da çavdar ekmeği yine tok tutacak besinler arasında yer alıyor.

Zeytin yerine ceviz tüketmelerini öneriyoruz. Çünkü zeytin daha tuzlu bir besin olduğu için susamaya neden olabilir. Ya da tuzsuz zeytin tercih edilebilir. Bunun yerine tüketilecek 2-3 tane ceviz de kişiyi daha çok tok tutacaktır” dedi.

Meyve tüketiminin önemine de değinen Çelik, oruç tutanların özellikle sahurda meyve tüketmelerini önerdiklerini belirtti. Çelik, “Özellikle sulu meyveler dediğimiz kavun, karpuz, üzüm, şeftali gibi meyveler kişini su ihtiyacını bir miktar karşılayacaktır” diye konuştu.

İlgili Sağlık Konuları