Oruç Kilo Verme Yöntemi Değildir!

Ramazan ayında beslenme şeklinin ve saatlerinin değişmesi, hareketin azalması nedeniyle kilo almak kaçınılmaz hale geliyor. Oysa sağlıklı beslenmenin püf noktalarını bilerek bu ayı kilo almadan atlatmanız mümkün.

Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Berna Ertuğ Ramazan ayında kilo alınmaması için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Ramazan’da dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterin!

Ramazan ayında gün boyu aç kalınacağı için aşırı yemek yerine yavaş sindirilen ürünleri tercih etmek daha doğrudur. Kilo problemi olan kişiler ramazan ayını diyet dönemi olarak görüp kendilerini aç bırakarak kilo vereceklerini düşünürler.

Gün boyu aç kalmak hareket azlığına, metabolizma hızının yavaşlamasına neden olduğu için alınan besinlerin yağ olarak depolanması kolaylaşmakta dolayısıyla kilo vermek zorlaşmaktadır. Bu sebeple bu dönemde kilo vermek için yeterli ve dengeli beslenmeyenler bu ayda tam tersine kilo almaktadır.

Bol bol yürüyüş yapın

Gün boyu aç kalınmasından dolayı hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlaması, tek öğünde aşırı besin tüketimi kilo problemlerine neden olmaktadır. Dolayısıyla sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat ederek iftardan 45 dakika sonra 30 dakika – 1 saat arasında yapılan egzersizler (düşük tempoda yürüyüş vb.) kilo kontrolünde size yardımcı olacaktır.

Halsizlik ve Yorgunluk için C vitamini

Yaz mevsiminin son ayının ramazan ayına denk gelmesi ile görülen yaz yorgunluğu ve halsizlik şikâyetlerini yeterli ve dengeli beslenerek azaltabilirsiniz. Yeterli ve dengeli beslenme gün içinde her besin grubundan yeterli miktarda almakla sağlanır.

Böylece bizim için gerekli olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri de almış oluruz.

Özellikle yeterli miktarda alınan vitamin ve mineraller mevsim değişikliğinde halsizlik ve yorgunluğa karşı yardımcı olmakta. B ve C vitaminleri, folik asidin, demirin, magnezyum, potasyum, selenyum ve çinkonun yorgunluk azaltıcı enerji artırıcı etkilerinden süt ürünleri, et ürünleri, turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve meyve çeşitlerinden tüketerek yaralanabilirsiniz.


 

İlgili Sağlık Konuları