Omega-3 Her Derde Deva

Omega-3 yağ asitlerinden çokça zengin olan balık, kalp hastalıklarından depresyona birçok alanda vücudumuza fayda sağlar.

Halk arasından balık yağı olarak bilinen omega-3 yağ asitleri, kalp damar sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Damar sertliğini önler, LDL’yi (kötü kolesterol) düşürür. Damar tıkanıklıkları, kalp ritim bozuklukları gibi rahatsızlıkları azalttığı görülmüştür.

Yapılan araştırmalarda omega-3 yağ asitlerinin kanserli hücrelerle savaştığı ve tümör gelişmesini engellediği ortaya koyulmuştur. 

Omega-3 yağ asitleri insan beyninde hücre yenilenmesini sağlar. Bu sebeple düzenli tüketilen balık sayesinde hafıza kaybı, unutkanlık, Alzheimer gibi rahatsızlıkların önüne geçilebilir.
Ayrıca vücutta omega-3 yağ asitlerini eksikliği depresyona neden olur. Tüm bu etkilerinden faydalanmak için düzenli balık tüketimi önemlidir. Balık tüketmeyen kişiler doktor kontrolünde omega yağ asitleri takviyesi alabilirler.

Gelişme çağındaki çocuklarda beyin gelişimi devam ettiğinden yeterli balık tüketimi ile dikkat dağınıklığı azaltılabilir, IQ seviyesi yükseltilebilir.

Balık içerdiği omega-3 yağ asitleri ve D vitamini ile kemik gelişiminde katkıda bulunur. Özellikle kemik erimesi riski taşıyan kişilerin haftada 2 kez balık tüketmesi gerekir.

Gebelik döneminde balık tüketimi anne karnındaki bebeğin beyin gelişimini olumlu etkilemektedir. Omega yağ asitlerinin yeterli alımı ile erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek riskleri azaltılır. 

Balık kilo verme döneminde de vazgeçilmez besinlerdendir. Kaliteli protein kaynakları arasında yer alan balık tok kalma süresini uzatır. Kan şekeri dengesini kontrollü sağladığından açlık atakları ve çikolata krizleri yaratmaz, kilo kontrolü sağlar. Diyabetli kişilere iyi gelir. 

Migren, romatizma, iltihaplı romatizma gibi özellikle bağışıklık sistemi rahatsızlıklarına karşı omega-3 yağ asitleri tüketimi olumlu fayda sağlar.

Kanser başta olmak üzere hastalıklara karşı vücudu koruyacak en güçlü kalkanımız bağışıklık sistemimizdir. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak adına haftada 2-3 kez balık tüketmeye özen gösteriniz.

Balık yemeyen kişiler doktor kontrolünde takviye alabileceği gibi ceviz, keten tohumu, kivi, kanola yağı, brokoli, semizotu, yeşil sebzeler gibi diğer omega-3 yağ asitleri kaynaklarını da tüketebilirler.

 
Diyetisyen Fazile Yılmaz

İlgili Sağlık Konuları