Öksürük Krizleri Fıtığı Tehdit Ediyor

Uzmanlar fıtık hastalarını soğuk havalara karşı uyarıyor. İşte riskin boyutları...

 Grip hastaları dikkat! Hapşırık ve öksürüğün omurgalar içindeki basıncı aniden artırması, bel ve boyun fıtığı yapıyor. Öncesinde bel ve boyun ağrısı olanlarla fıtık hastaları ise daha büyük risk altında. Öyle ki, hapşırma ve öksürme nöbetleri sırasında ''fıtık patlaması'' bile yaşanabiliyor.

Hapşırık ve öksürük nöbetleri sırasında uygun olmayan pozisyonların bel ve boyun fıtığını tetiklediğini söyleyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Nöroşirürji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Kenan Kıbıcı uyardı: "Öksürük ve hapşırma nöbetleri sırasında oluşan basınca bel ve boynunuzun dirençli olması için sandalyeye dik oturur pozisyona geçin. Sandalyenin kollarından tutarak vücudunuza direnç kazandırın. Elinizi bir yere dayamaya dikkat edin. Bu şekilde bel ve boyunda olası zedelenmelerin önüne geçmek mümkün olur." Yard. Doç. Dr. Kenan Kıbıcı, gün içerisinde fıtık oluşumuna zemin hazırlayan yanlış hareketleri ve fıtıktan korunma yollarını anlattı:

Grip vakalarının sık yaşandığı kış aylarında hastaları tehdit eden sorunlardan biri de fıtık. Öksürük nöbetleri ve art arda şiddetli hapşırıklar sırasında omurgalar içindeki basınç da artıyor. Eğer öksürük ve hapşırık sırasında bel ve boyun direncinizi düşüren bir pozisyondaysanız fıtık olma riskiniz artırıyor. Özellikle daha öncesinde bel ve boyun ağrısı veya fıtığı olan kimselerde öksürme ve hapşırma nöbetleri sırasında ''fıtık patlaması'' dediğimiz olay yaşanabilir.

Nöbet sonrası uyuşma başladıysa…

Gribal enfeksiyonlarda sık görülen öksürük ve hapşırık nöbetleri sonrası başlayan boyun ağrısı, kollarda ağrı ve uyuşma, güçsüzlük, bel veya bacak ağrısı, belde hareket kısıtlığı topallayarak yürüme, vücudun bir tarafa doğru eğilmesi, bacaklarda karıncalanma olabilir. Öksürme, hapşırma veya ıkınma ile bu şikâyetler arttıysa ve basit ağrı kesiciler ile birkaç gün içinde düzelme olmuyorsa vakit kaybetmeden hekime başvurmalısınız.

Destekli hapşırın

Özellikle daha öncesinde bel ve boyun ağrısı ve fıtığı olan kimselerde şiddetli öksürük ve hapşırma nöbetlerinde daha fazla risk altında. Nöbetler geldiğinde yapılacak en iyi davranış, bir sandalyede dik oturmak, sandalyenin kollarından destek alarak vücuda direnç kazandırmak. Bunun yanı sıra şiddetli öksürük nöbetlerinde bir yatağa yan olarak yatmanız ve mümkün olduğunca dizlerimizi karnımıza doğru çekmeniz öksürüğe karşı vücudun daha az zarar görmesini sağlar. Bunun yanı sıra çömelerek bu nöbetlerin geçmesini beklemek de etkili olabilir. Aksi durumda vücut içinde artan basınç nedeniyle daha önceden mevcut olan ve kapsülü zayıflayan diskte ''patlama'' sonucu fıtık oluşabilir. Bunların hiç birini yapamıyorsak hapşırırken ya da öksürürken dizlerimizi hafif bükmeye, elimizi bir yere dayamaya dikkat etmemiz gerekiyor.

Soğuk havalarda korse takın

Özellikle soğuk havalar boyun ve bel şikâyeti olanlarda şikayetlerin artmasına neden oluyor. Soğuk havada kasların kasılması, kan damarların daralması sebebiyle kas sistemine ulaşan kan miktarı azalıyor. Özellikle bağ dokusu hastalıkları; orta-ileri yaş grubunda daha sık görüldüğü için, soğuk havanın bu yaş gruplarını daha fazla etkiler. Özellikle orta yaş üzeri kadınlarda, soğuk daha fazla ağrıya neden olabilir. Bu durumda hastaların boyun ya da bel bölgelerini sıcak tutacak tedbirler almaları gerekir. Soğuk havaya çıkarken boyun atkısı kullanmak, bele yün korse takmak gibi tedbirler şikâyetlerinin artmasını engelleyen yöntemlerdir.

Öksürük kaburga kırıyor

· Kronik öksürük yakınması olan kişilerde kaburga kırığı görülebilir. Öksürükten göğüs kafesinin orta-yan kısmını ilgilendiren kaburgalar daha sık etkilenir. Kaburganın gerilmesi sonucu stres kırığı oluşabilir. Kemik erimesi olan kişiler daha fazla risk altındadır.

Boynunuzu kütletmeyin

· Boyun ağrıları ve fıtık oluşma riskini alabileceğiniz basit önlemlerle düşürebilirsiniz. Öncelikle boynunuzu ağır ve dengesiz zorlanmalardan, ters hareketlerden, özellikle ağır kuvvet denemelerinden kaçının. Boynu sağa sola şiddetli hareketlerle çevirerek yapılan ve halk arasında 'boyun kütletmesi' denilen hareket, son derecede tehlikelidir. Yumuşak hareketlerle boyun egzersizleri yapın. Ağır yüklerin tek taraflı olarak taşınmamasına dikkat edin. Özellikle masa başı işlerde çalışan ve yoğun bilgisayar kullanan kişilerin boyun sağlığı için yumuşak hareketlerle yapılan egzersizleri uygulaması gerekir.

Dikkat etmeniz gerekenler

· Hareketli olmak, tüm vücut fonksiyonlarını canlı tuttuğu gibi, aşınma, yıpranma ve kuvvet yitirilmesini de önler. Sürekli oturmak veya ayakta durmak bel için sakıncalar oluşturur.

· Bel ve sırtınızı mutlaka dik tutun. Omurga için en rahat ve uygun olanı bel ve sırtın düz durduğu pozisyondur.

· Düzenli egzersiz yapın.

· Yerden bir şey alırken öne doğru eğilmeyin, çömelin. Ağır cisimleri kaldırmayın.. Taşıdığınız ağırlıkları ikiye bölün ve vücudunuza yakın tutun.

· Sürekli masa başında oturmak zorunda olanlar, ayakların altına küçük bir yükselti veya iskemle koyup kolları da koltuğun yanlarına dayamaları uygun olur.

· Otururken de sık sık pozisyon değiştirin.

· Ayakta dikilirken dizleri gergin tutmayın. Topukları ve tabanları yumuşak ve alçak topuklu ayakkabı giyin. Yatarken bacaklar gergin olmasın. Sırtüstü yatarken dizlerin altına konacak küçük bir silindir yastığın büyük yardımı dokunur.

· Spor yapın, imkânı olanlar için yüzme yapılabilecek en ideal spordur (serbest veya sırtüstü). Ayrıca hızlı tempolu yürüyüş yapılabilir ve bisiklete binilebilir. Omurga kaslarını düzenli çalıştırın. Bu da düzenli egzersizle olur. Bu egzersizler hiçbir zaman zorlanarak ve sert yapılmamalıdır.

İlgili Sağlık Konuları