Nefes almak ve yaşamak için temel ihtiyacımız olan akciğerlere sahip çıkmadığımızda kanserden vereme, astımdan KOAH’a birçok hastalık kapımızı çalabilir. Medical Park Van Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Canan Eren Dağlı; akciğerler sağlığı bozulduğunda ortaya çıkabilecek hastalıklarla ilgili bilgiler verdi:
Erkeklerde en sık görülen kanser çeşidi olan akciğer kanseri, kadınlarda da sigara kullanımının artmasıyla beraber giderek daha sık görülmektedir. Akciğer kanseri ile ilişkili birçok risk faktörü tanımlanmış olmakla birlikte, bunların en önemlisi sigara kullanımıdır.
Sigara kullanımının dışında bazı metal ve kimyasal maddelere mesleksel maruziyet, asbest teması, radon gazı, genetik bazı faktörler, radyasyon, önceden geçirilmiş bazı akciğer hastalıkları ve beslenme alışkanlıkları da akciğer kanseri için risk faktörleri olarak sayılabilir.
Akciğer kanseri belirtileri; öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı, göğüs, omuz, kol veya sırt ağrısı, kan tükürme, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, hırıltılı solunum, iştahsızlık, kilo kaybı, kuvvet kaybı, halsizlik ve ateş gibi belirtilerdir. Yukarıdaki belirti ve bulgularla hekime başvuran hastalarda ayrıntılı bir öykü ve fizik muayenenin ardından tanı için standart akciğer grafisi ve akciğerin bilgisayarlı tomografisinin çekilmesi gerekir.
Akciğer kanserinden korunmanın en etkin yolu sigarayı bırakmaktır. Bununla birlikte sigara içen 40 yaş üzerindeki bireylerde en azından yılda 1 kez akciğer grafisi çekilmesi erken tanı için önerilebilir.