Reflü Sorununu Tetikleyen Nedenler Nelerdir?
Beslenme düzeninin değişmesine, aşırı hızlı yeme, çay, kahve, kola soda, fast food ve aşırı yağ tüketilmesine bağlı olarak mideden yemek borusuna asit kaçışı kolaylaşır ve modern toplumun en sık hastalıklarından birisi olan reflünün ortaya çıkışına zemin oluşturur.
Aşırı kiloların karın içi basıncını artırması, azalmış yemek borusu alt uç basıncı ile birleştiğinde ortaya çıkan tablo mide asidinin mideden yemek borusuna doğru kaçışıdır. Bunun sonucu olarak da reflü ortaya çıkar.
Reflü hastalığı çok değişik septomlara neden olabilmektedir. Ağza acı su gelmesi, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, tekrarlayan faranjitler, kronik öksürük atakları gibi değişik septomlarla hastalar başvurabilmektedirler.
Nasıl Tanı Konulur?
Özellikle hastanın septomlarının dinlenmesi ve fizik muayene
İkincil olarak ta endoskopi yapılarak tanı konur.
Yardımcı yöntemler arasında ph metri, monometri ve özellikle çocuk yaş grubunda sintigrafi sayılabilir.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Reflü tedavisi öncelikle hastanın yeme içme ve yaşam alışkanlıklarını değiştirmesi ile başlar. İlaç tedavisi ve cerrahi tedaviyle devam eder.
Reflü Hastalıklarında Cerrahi Müdahale Ne Zaman Gerekli dir?
1-İleri derecede (3 cm) mide fıtığı olan hastalara.
2-İleri derecede yemek borusu hasarı gelişmiş olanlara
3-Uzun süre ilaca bağımlı olmak istemeyenlere.
4-İlacı bıraktığında şikayetleri başlayan hastalara reflü tedavisi önerilebilir.
5-Özellikle reflüsü olan genç hastalarda sürekli ilaç kullanım süresinin ömür boyu olacağı göz önüne alındığında cerrahi tedavi öncelikle düşünülebilir.
Reflü Hastalığında Uygulanan Cerrahi Yöntemler Nelerdir?
Reflü cerrahisinde birçok farklı teknik mevcut olmakla birlikte bu tekniklerden hangisinin seçileceği tamamen operasyonu gerçekleştiren genel cerrahi uzmanının tercihidir. Ancak hangi cerrahi metot tercih edilirse edilsin operasyonun laparoskopik olarak gerçekleştirilmesi önerilmektedir.
Cerrahi yöntem konusunda altın standart olarak benimsenen metot laparaskopik reflü cerrahisidir.
Medical Park Van Hastanesi
Dr. Aytaç Sayın