Misafirlerinizi Zehirlemeyin!

Tatiller sevdiklerinizle beraber yemek yemek içindir ancak misafirlerinizi zehirlemediğinize emin olun. Şaka yapmıyorum. Gıda zehirlenmeleri Amerika'da yılda 2.500 ölümün yaşanmasından sorumlu.

Çiğ et, kümes hayvanları eti, ve deniz ürünlerini alışveriş sepetinizde ve buzdolabınızda hazırda bulundurduğunuz yiyeceklerden ayrı yere koyun ve sızdırmaz kaplarda saklayın.

Dilimlemeye başlamadan önce ellerinizi ılık suda en az 20 saniye boyunca ovuşturun ve sonra temiz bir havluyla kurulayın. Ayrıca kesme tahtaları ve aletlerinizi sıcak suyla her kullanımdan önce ve sonra yıkayın.

Yiyecek termometresi kullanarak et ve balık dahil, yiyeceklerinizin iç sıcaklığının en az 15 saniye boyunca 165 dereceye ulaştığına emin olun.

Bu tatil sezonu, mutfak güvenliğini geliştirin böylece kimsenin karnı ağrımayacak veya daha kötüsü olmayacaktır.

Sebzeli Tam Kepekli Vejetaryen Pizza

4 porsiyon (porsiyon başına 2 dilim) - Porsiyon başına 322 kalori

Pizza Hamuru: Küçük bir kasede 1 çorba kaşığı kuru maya ve 1/8 çay kaşığı şekerini 1 1/2 fincan ılık suyla karıştırın. 10 dakika kadar bekletin. İrice bir başka kasede 1 1/2 fincan kepekli unu 1 1/2 fincan işlenmiş unu karıştırın, 1 çay kaşığı tuz ekleyin, iyice karıştırın.

Mayayı karışıma katın ve elinizle iyice karıştırın. 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin. Hamur pürüzsüz hale gelene kadar 2 dakika yoğurun. Kasenin ağzını kapatıp hamurun miktarı 2 katına çıkana kadar 20 ile 60 dakika ılık bir yerde bekletin.

Hamuru yumruğunuzla dövün ve 1-2 dakika daha yoğurun. 4 eşit parçaya bölün, top halinde yuvarlayın ve 200 derecede ısıtın.

Bir fırın tepsisini zeytinyağı ile kaplayın. 1 oklava ile hamurlardan birini açarak tepsiye yerleştirin ve 20-25 cm çapında pizza hamuru olacak şekilde düzleştirin. 1 çatalla 4 ila 6 kez delin. Fırından çıkardıktan sonra malzemeleri ekleyin.

Malzemeler

Yemek yağı spreyi

½ kg taze sebze; karnabahar, mantar, çeşitli renklerde taze biber, kuru ve taze soğan, kuşkonmaz, brokoli gibi

2 diş sarımsak, dövülmüş

Tuz ve taze dövülmüş karabiber (tercihe bağlı)

 1 fincan pizza veya domates sosu

2 çorba kaşığı zeytinyağı

2 çorba kaşığı güneşte kurutulmuş domates parçaları

Hazırladığınız pizza hamuru

50 gr güzelce şerit haline getirilmiş az yağlı mozzeralla peyniri

Yapılışı

Fırını 215 dereceye kadar ısıtın. Isınana kadar büyük yapışmaz bir tavada(üzerini yemek yağıyla kaplayın) sebzeleri ve sarımsağı 2 ila 5 dakika karıştırarak pişirin. İstiyorsanız tuz veya biberle tatlandırın.

Pizza sosu, zeytinyağı ve domates parçalarını birleştirin. Pizza hamurunun üzerine pişmiş sebzeleri ve peyniri yerleştirin. Pizzayı fırında 10 ila 15 dakika pişirin; peynir erimeli, hamur altın kahverengisi olmalıdır. Pizzayı 8 dilime bölün.

Dr. Mehmet Öz

İlgili Sağlık Konuları