Meme Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köşe yazarımız Op.Dr. Canan Uzel bu ay bizlere Meme Kanserinin tedavisi hakkında bilgi veriyor.

Meme kanserinin tek bir tedavisi yoktur. Farklı birkaç tedavi birlikte uygulanır.

Hangi tedavilerin seçileceği ve uygulanma sırası, hastalığın teşhis edildiği evreye göre kararlaştırılır.

Meme kanseri tedavisi tek bir doktor tarafından değil, bir ekip tarafından planlanarak yapılır. Bu ekibin içerisinde; cerrah, onkolog, radyasyon onkoloğu, plastik cerrah ve psikolog yer alabilir.

Kabaca meme kanseri tedavisi 2 ana bölüme ayrılarak yapılmaktadır:

  • Lokal tedaviler; meme ve koltuk altına yönelik tedavilerdir.
  • Sistemik tedaviler; tüm vücudu korumaya yönelik tedavilerdir.

Lokal tedavi yani memeye yönelik tedaviler cerrahi ve radyoterapi (ışın) tedavisidir. Bazen sadece cerrahi yeterli olmakta, bazen cerrahi tedaviyle birlikte ışın tedavisi uygulanması gerekmektedir.

Meme kanserinin cerrahi tedavisinde memeyi tamamen aldığımız mastektomi ameliyatlarını, artık daha nadiren yapmaktayız. Erken tanı ile daha küçük tümörleri yakalayıp memeyi korumak mümkün olmaktadır.

Memenin korunduğu, tümörlü bölgenin çıkartıldığı ameliyatlar, bazen hastanede bile kalmayı gerektirmeyecek şekilde yapılabilmektedir.

Memeyi tümüyle aldığımız hastalarda, rekonstrüktif girişimler yani yeniden meme yapılmasını önermekteyiz. Bu amaçla hastanın kendi dokuları kullanılacağı gibi, silikon protezlerde kullanılabilir. Plastik cerrahların gerçekleştirdiği bu ameliyatlar, meme alma ameliyatı ile aynı anda veya geç dönemde (2 yıl sonra) yapılabilir.

Radyoterapi Nedir?

Yüksek enerjili ışınlar ile kanser hücrelerinin öldürülmesidir. Memeye ve koltuk altı lenf bezlerine hastalığın bu bölgede nüks etmemesi amacıyla yapılır. Yaklaşık 35 gün sürer. Her gün 2-3 dk süren bir tedavidir.

Kemoterapi Nedir?

Kemoterapi sistemik bir tedavidir yani etkisi bütün vücutta görülür. Hastalığın meme dışında başka bir organa yayılmasını önlemek amacıyla veya zaten başka bir organa yayılmış meme kanserinin tedavisi için kullanılır.

Kanser hücrelerinin, etkili ilaçlarla öldürülmesidir. İlaçlar damar yoluyla verilir. Genellikle 20 gün arayla uygulanan ve 6-8 bazen daha fazla süren sayıda tedavilerdir. Çoğu kişinin bildiği gibi bağışıklık sisteminin baskılanması, saç dökülmesi, bulantı gibi sevimsiz yan etkileri vardır. Ancak bunların hepsi geçici yan etkilerdir ve tedavi sonlandıktan sonra tamamen düzelmektedirler.

Hormon Tedavisi Nedir?

Bu da tüm vücuda etkili sistemik bir tedavidir. Sadece hormona duyarlı tipteki tümörlerde uygulanır. Bazen kemoterapi ile birlikte, bazen de tek başına uygulanabilir. Tümörün büyümesini ve vücuda yayılmasını önler. Daha çok ağızdan her gün alınan tabletler şeklinde uygulanmaktadır. Bir kısmı 3 ayda bir iğne şeklinde uygulanmaktadır.

Hormonoterapinin bir şeklide yumurtalıkların devre dışı bırakılması ile yapılmaktadır. Bu amaçla cerrahi, radyoterapi veya hormon ilaçları kullanılabilir. Son olarak, meme kanseri tedavisinde her gün yeni tedaviler ve teknikler geliştirilmekte ve tedavilerin etkinliği arttırılmakta, yan etkileri ise azaltılmaktadır. Ancak tedavi başarısını etkileyen en önemli faktör erken tanıdır. Bu nedenle her kadının bilinçli olması ve kontrollerini yaptırması hayat kurtarıcı olmaktadır.

İlgili Sağlık Konuları