Türkiye’nin tarım merkezlerinden Çukurova’da, başta Almanya olmak üzere Fransa, Romanya ve Macaristan olmak üzere birçok ülkeye marul ihracatının başlaması üreticilere teşvik kaynağı oldu. Yörede marul üretiminin en yoğun yapıldığı yerlerden Yumurtalık ilçesinde, geçen yıl bin 200 dekar civarında olan ekim alanı bu yıl 2 bin dekara yükseldi.
Haberin devamı
Yumurtalık İlçe Tarım Müdür Vekili Haşmet Bahadır Laçin, kasım ayında ekimine başlanan, hasadı ise kış sonuna kadar sürecek olan marulun bu yıl dekara maliyetinin 300-400 TL arasında değiştiğini bildirdi.
Laçin, maliyeti en düşük tarımsal faaliyet olan marulun dekarının tüccarlar tarafından ürün hasat dönemindeyse bin ile bin 100 TL arasında satın alındığını belirtti.
Yörede geleneksel ürünlerin dışına çıkarak alternatif arayışına giren çiftçinin denedikleri marul yetiştiriciliğinden yüzde 100’ü aşan karlılık sağladığını ifade eden Laçin, elde edilen memnuniyetin ekim alanlarının önümüzdeki yıllarda artarak süreceğini gösterdiğini kaydetti.
Uzmanlara göre, sağlık deposu olarak gösterilen marul, sinirleri yatıştırıyor, uykusuzluğu gideriyor, sinirsel kalp çarpıntılarını önlüyor.
Kabızlığı önleyici ve hazmı kolaylaştırıcı özelliği ile de bilinen marul, basura iyi gelmesinin yanı sıra kanı da temizleme özelliğine sahip. İdrar söktüren, romatizma tedavisinde de önerilen marul, karaciğer ve dalaktaki şişkinlikleri gidermede de olumlu etki yapıyor.