Limonatanın Faydaları Nelerdir?

Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Yeşim Çelik, "Limonatanın faydaları" hakkında bilgi verdi.

Limon Nasıl Bir Bitkidir?

Limon,  yıl boyunca büyümeyi sürdüren, kışın yapraklarını dökmeyen küçük bir ağaç türüdür.

Limonun anavatanı kesin olarak bilinmemektedir. Ilıman iklime sahip bütün memleketlerde yetiştirilebilir. Bu küçük ağaçların meyveleri ülkemizde çok sevilir. Özellikle Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde neredeyse her evin bahçesinde bir limon ağacı bulunur.

Meyve öncelikle suyu için kullanılır, eti ve kabuğu aşçılık ve fırında pişirmede kullanılır. Özellikle limon suyu ile haşlanan tavuk daha lezzetli olur.

Özellikle çorbalarda, yemeklerde, salatalarda lezzeti arttırmak sindirimi kolaylaştırmak, vücut direncini kazanmak için kullanılan önemli bir C vitamini kaynağıdır.

Limon suyu yaklaşık % 5 asittir. Ekşi mayhoş bir tat verir.

Limon suyu balık yemeği üzerine sembolik olarak sıkılır. İlave olarak limon suyu, salamuraya yatırılmış et pişirilmeden önce de bir parça kullanılır. Bazı insanlar limonu bir meyve gibi yemeyi sever. Fakat daha sonra sitrik asit ve şekeri dişlerden temizlemek için su kullanmak gereklidir. Limon kendisi veya misket limonu ile birlikte reçel yapımında da kullanılabilir.

Başta limon olmak üzere narenciyenin, kış aylarıyla birlikte başta grip olmak üzere artan soğuk algınlığı hastalıklarına karşı en doğal korunma yolu olduğu, hastalık halinde ise daha çabuk iyileşmeyi sağladığı bilinen bir gerçektir. C vitamini içeren besinlerin yorgunluk, halsizlik gibi semptomların azalmasını sağladığı unutulmamalıdır.

Limon oda sıcaklığında uzun süre tutulursa kolayca çürümeye yüz tutar.

Kabuklarını kullanmak ise size bambaşka faydalar sağlayabilir. Son yıllarda yapılan bir araştırma ile limon kabuklarında bulunan d-limonene isimli maddenin çok güçlü bir cilt dostu olduğu belirlendi. D-limonene, narenciye yağında bulunan ve tümör gelişimini engelleyerek cilt kanseri riskini önemli ölçüde düşüren bir bileşkendir.

Limon; limonata olarak sunulur, veya içeceklerde garnitür olarak, buzlu çay veya alkolsüz içeceklerde bir dilim şeklinde bardağın içinde veya kenarında kullanılır. Limon suya tat vermesi içinde kullanılır.

Özellikle okul çağı çocuklarının daha çok kalabalık ortamlarda bulunma durumları göz önüne alındığın da  enfeksiyonlara yakalanma riskinin yüksek olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden yeterli oranda C vitamini içeren besinleri tüketmeleri gerekir.

Annelerin yaz aylarında özellikle çocukları için ilk olarak tercih etmeleri gereken içecek limonata olmalıdır. Limonatanın, diğer narenciye ürünlerine göre, çocukların daha fazla ilgisini çekebileceği, zayıf vücut dirençleri nedeniyle hastalığa yakalanma riski fazla olan çocukların limonata sayesinde rahat bir kış geçirebileceği bilinmelidir. Hazırlanan yemeklerin yanında içilecek, evde hazırlanmış, az şekerli 1 bardak limonata çocukların günlük almaları  gereken C vitamini ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaya yardımı olacaktır.

Daha çok yazın tercih edilen limonata, sıcaktan bunaldığımız durumlarda imdadımıza yetişen, tüketim tercihi olarak ilk sırada yer alması gereken bir içecektir. İçerdiği C vitamini sayesinde diğer gazlı ve asitli içeceklere göre besin değeri yüksektir. Bu yüzden limonatayı taze sıkılmış limonun suyuyla hazırlamamız gerekir. Vitamini kaybını önlemek için de hazırlanan limonatalar çok fazla bekletilmeden kısa sürede tüketilmelidir.

Limonata Tarifi

Malzemeler

1 su bardağı şeker
7 bardak su
4 adet limon

½ demet nane
Hazırlanışı:

Limonlar yıkandıktan sonra ince olarak rendelenir. Şekerle iyice karıştırılrak su ilave edilir. Yapılan karışım süzülerek soğutulur.(bir bardak limonata için; 1,5 çorba kaşığı şeker ve yarım limon hesap edilir) Afiyet olsun.

İlgili Sağlık Konuları