Kürtaj rahim içinden doku çıkarmak anlamına gelir. Kürtaj işlemi, gebeliği isteyerek veya zorunlu nedenlerle sonlandırmak dışında, doğumdan sonra plasenta parçaları kalması, kanama bozuklukları, rahim içinde polipler, menopozdan sonra kanama gibi çeşitli nedenlerle de kadın hastalıkları ve doğum doktorları tarafından yapılmaktadır. Kürtaj tecrübeli ve güvenilir ellerde steril şartlarda yapıldığı taktirde, işlemden sonra kanama olasılığı yok denecek kadar azdır. Fakat kürtajdan sonra başlayan ve 10 – 15 gün devam eden önce adet kanaması gibi olan sonra siyah koyu renkte kan pıhtıları gibi gelen kanama normaldir. Bu normal durum dışında kürtajdan sonra kanama olasılığı aşağıdaki durumlar söz konusu olduğunda oldukça fazladır.
1. Kürtajdan hemen sonra kürtaj sırasında kullanılan tek dişli aletinin battığı yerden bir süre kanama olabilir.
2. Kürtaj olduğu halde gebeliğin boşaltılamaması, gebeliğin devam etmesi halinde kanama görülebilir.
3. Kürtajdan sonra rahim içinde plasental materyal kalması halinde uterus kası (myometrium) kasılamaz ve kanama olur.
4.Kürtajdan sonra kısa sürede cinsel ilişkiye girmek enfeksiyon riskini arttırır. Endometrit denilen rahim iç duvarında enfeksiyon olduğunda az az kahverengi kokulu kanama olur.
5. Kürtajdan sonra kanı sulandıran ilaçlar (örneğin Aspirin ve benzeri ilaçlar) kullanıldığında kanama durmayabilir.
6. Kürtajdan sonra bir takım kanama, pıhtılaşma bozukluğu olan, rahim içinde submukoz myom, endometrial polip gibi patolojik bulguları olan hastalarda da kanama daha fazla devam edebilir.
7.Nadir bir durum olmakla birlikte küçük gebeliklerde rahim ağzı çok dar olduğunda kürtajdan sonra rahim içinde kan birikmesi ve servikal kanaldan rahat çıkmaması nedeniyle kramp tarzında kanama olabilir. Bu durumda rahim ağzı (servikal kanal) genişletilerek uterus içindeki kan boşaltılır ve hasta rahatlar.
Kürtajdan sonra 15 – 20 gün geçtiği halde hala adet kanaması gibi kanama veya kramp tarzında ağrı olursa doktorunuza müracaat etmeniz uygun olur.