Uygulanan yeni tedavi yöntemleri ile açık cerrahi işleme gerek kalmadan tüm bu sıkıntılarınızdan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Memorial Ataşehir Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Tibet Erdoğru, “da Vinci Robotik Cerrahi ile kronik sistit tedavisi” hakkında bilgi verdi.
Kronik sistitler, basit idrar yolu enfeksiyonu olarak da ifade edilebilen akut sistitlerden çok farklıdır. Tekrarlayan ve 3 aydan fazla süre ile devam eden sistitleri kronik olarak kabul etmek gerekir. Her sistit olgusunda mutlaka mikrop olması şart değildir. İdrarda mikrop olmadan da mesane dokusunda gelişen sistitler asıl kronik sistitleri oluşturur. Her yaştaki erkek ya da kadınlarda bu ağrılı kronik sistit görülebilir. Erkeklerde bu tablo her zaman “kronik prostatit” olarak da nitelendirilir ve büyük sıkıntılarla tarif edilir. Kadınlarda ise basit bir sistit şeklinde kendini gösterirken; kronikleşmiş yanma ve ağrılılarla idrarı hissetme, yapma ve sık idrara çıkma belirtileri ile kişi yıllarını geçirebilir
Önceleri sadece gündüzleri başlayan sık idrara çıkma, adım adım ilerleyerek geceleri de idrara gitme ile kendisini gösterir. Başlarda idrarını bir süre de olsun tutabilirken, zamanla idrarını tutmakta güçlük çekmek ve aniden bastıran idrar hissi ile hemen idrarını boşaltma isteği kendisini gösterir. Hastalar son aşamalarda artık idrarını hisseder hissetmez hemen idrara gitme zorunluluğu, tuvalet yolunda idrarını tutamama ve kaçırmalarla büyük sıkıntı çekmeye başlarlar.
Tedavi sürecinde ilk adım içtiği meşrubatların bilgisinden başlayarak, geçirdiği gebeliklerin hikayelerinin sorgulanmasıdır. “İdrara çıkma günlüğü” ile fonksiyonel şekilde bir değerlendirme yapılmalıdır. Mutlaka “kronik sistit altında yatan bir bakteri var mı” değerlendirilmelidir. İdrarda kanama, iltihap hücresi oluşumu ve ailedeki sağlık profiline göre idrarda verem mikrobu olup olmadığı aranmalıdır. Daha sonra narkoz altında mesane endoskopisi, ürodinamik testler, “Potasyum” ve “Buz” testleri, mesaneden biyopsi alınması ile patolojik değerlendirmenin yanında; laparoskopik olarak leğen kemiği içindeki tüm organlar ile kuyruk sokumundan çıkan sinir köklerinin ve pudendal sinirin değerlendirme süreci gerçekleştirilir. Son olarak da değerlendirme sonuçlarına bağlı olarak hastaya uygun tedavi seçenekleri sunulur.
Gerçek kronik sistit hastalığında mesanedeki iltihabi durumun kaynağı tedavi edilir. Bu bir yabancı cisim olabileceği gibi, mesanenin duvarının idrarın kimyasal yapısına karşı oluşturduğu iltihabi reaksiyon ya da alerjik iltihaplanmalar dahi olabilir. Bu tip durumlarda yabancı cismin çıkartılması, mesane iç yüzeyinin idrara karşı korunmasına yönelik ilaçlar veya alerjiye karşı tedaviler şeklinde gerçekleştirilir.