Kriz Sağlık Harcamalarını Etkileyemecek!

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, birçok ülkeyi etkisi altına alan ve ciddi sıkıntılara yol açan küresel ekonomik krizin sağlık sistemine etkisi ile ilgili olarak, "Elbette kriz zamanlarında biraz daha dikkatli olmak gerekebilir, ama vatandaşımız şundan emin olsun ki verdiğimiz sağlık hizmetini asla geriletmeyiz.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, birçok ülkeyi etkisi altına alan ve ciddi sıkıntılara yol açan küresel ekonomik krizin sağlık sistemine etkisi ile ilgili olarak, "Elbette kriz zamanlarında biraz daha dikkatli olmak gerekebilir, ama vatandaşımız şundan emin olsun ki verdiğimiz sağlık hizmetini asla geriletmeyiz. İlerletir, ama geriletmeyiz. Bütçeyi kısıtlamak için mutlaka bir yerden tasarruf yapılır, ama vatandaşın sağlık hakkından değil" dedi.

Akdağ, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), ABD'nin uzun vadeli borcuyla bağlantılı tutsat (mortgage) devleri Fannie Mae ve Freddie Mac'in kredi notunu düşürdükten sonra piyasalarda döviz ve altın fiyatlarının artması ve borsanın düşmesine paralel olarak artan kriz ortamının Türkiye'de sağlık sistemine etkisi hakkında bilgi verdi. Bugüne kadar hükümet politikası gereği vatandaşa verilen hizmetten asla taviz vermediklerini vurgulayan Akdağ, 2009 yılında yaşanan krizde de bunu gösterdiklerini söyledi.

Akdağ, hizmetten taviz vermeden sağlık sunumuna devam ederken bir yandan da parayı en verimli bir biçimde kullanmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Türkiye'de bugün sağlığa kişi başına yıllık ortalama 600 dolar civarında para harcanıyor. Bunun 450 dolara yakınını kamu olarak biz harcıyoruz. Toplam 600 dolarla verilen hizmeti, pek çok ülke 6 bin dolarla veremiyor.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler