Kolon ve Meme Kanseri Tedavisinde Erken Tanı Hayat Kurtaracak
Kolon ve meme kanseri tedavisinde önemli bir aşamaya gelindi. İTÜ Genomik Laboratuvarı (GLAB)'nın gerçekleştirdiği projeyle Kolon ve Meme kanseri riski olanlara 'Genetik Dizilenme Testi' uygulanacak.
Yapılacak testler ile kanser olma potansiyeli olanlar erken tanı ile belirlenecek. Önleyici tedavi ile kansere yakalanma riski ortadan kaldırılacak.
Kolon ve meme kanseri vakalarında erken tanı için önemli bir girişim başlatıldı. 'Genetik Dizilenme Testi' uygulaması sayesinde kolon ve meme kanserinde yüksek risk taşıyan kişiler önceden belirlenebilecek. Erken tanı sayesinde kanserle mücadele tedavi ve başarı şansı yükselecek.
Kolon ve meme kanseri vakalarında erken tanı için hazırlanan, 'Bireye Özgü Ailesel Kanser Sendromlarını Taramaya Yönelik İleri Düzey Genetik Analiz Laboratuvarı Projesi' ile kanserle mücadelede önemli bir adım atıldı. Sağlık Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı'nın öncülüğünde başlayan proje, İTÜ ve İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği işbirliği ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA)'nın desteği ile gerçekleşiyor.
Genetik Dizilenme Testi ile önleyici tedavi mümkün olacak
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Dr. Orhan Öcalgiray Moleküler Biyoloji-Biyoteknoloji ve Genetik Araştırmalar Merkezi (MOBGAM) Genomik Laboratuvar'da (GLAB) yürütülen projede, genetik faktörler nedeniyle ortaya çıkan ve toplumda sıkça görülen kolon ve meme kanserine yakalananlar ve yakınları için 'Genetik Dizilenme Testi' uygulanacak. Test sonucunda söz konusu kanser türleri için yüksek risk taşıyan bireyler önceden belirlenebilecek. Böylece, erken tanı ve önleyici tedaviyle kişilerin kanseri yenmesi kolaylaşacak.
Kritik genlere bakılıyor
İTÜ GLAB'dan yapılan açıklamada "Test sayesinde, halka kolon ve meme kanserinde önleyici tedavi sunabileceğiz. Çalışmalarımız kapsamında bugüne dek 4000 kanser hastasından kan alındı ve 300 hastanın 'Genetik Dizilenme Testi' tamamlandı. Test sürecinde, risk grubuna giren kişilerin bu hastalıklar yönünden kritik genlerine bakılıyor ve bu genlerin mutasyon durumunu inceleniyor" denildi.
Türkiye'nin mutasyon haritası çıkarılacak
"Bireye Özgü Ailesel Kanser Sendromlarını Taramaya Yönelik İleri Düzey Genetik Analiz Laboratuvarı Projesi" ile önleyici tedavinin dışında başka kazanımlar da elde edilecek. Proje sayesinde elde edilen verilerle Türkiye'nin 'mutasyon haritası' çıkarılacak.
Proje kapsamında, Ümraniye Eğitim Araştırma ve Göztepe Eğitim Araştırma Hastanelerine meme ve kolon kanseri sebebiyle başvuran bütün hastalar, GLAB tarama ağına dâhil ediliyor. Klinisyenler bu ağ üzerinden hastalarla iletişime geçiyor ve mevcut bilgilere göre hastaların profilleri inceleniyor.
İlgili Sağlık Konuları