Klima Hangi Hastalıklara Yol Açabilir?

Klimalar; halsizlik, baş ağrısı, boyun ve sırt tutulması gibi hastalıkların yanı sıra "lejyoner hastalığı" gibi bakterilerin yol açtığı ciddi sorunlara da yol açabilir.

Boğucu yaz sıcaklarında serinlemek için kapalı alanlarda kullanılan klimalar birçok sağlık sorununu da beraberinde getirebilir. Klimalar; halsizlik, baş ağrısı, boyun ve sırt tutulması gibi hastalıkların yanı sıra “lejyoner hastalığı” gibi bakterilerin yol açtığı ciddi sorunlara da yol açabilir.

Genel rahatsızlıklar: Halsizlik, yorgunluk

Sinir sistemiyle ilgili rahatsızlıklar: Baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, migren atağı, yüz felci

Kas-iskelet sistemine ilişkin rahatsızlıklar: Boyun, sırt tutulması, hareketlerde ağrı ve zorluk (genellikle direkt klimaya maruz kalan bölgeleri tutar.)

Enfeksiyonlar ve ilişkili rahatsızlıklar: Klimalar aracılığıyla oluşan ani sıcaklık değişimi sonucunda bağışıklık sisteminin ani olarak çökmesi ve iyi görev yapamaması. Ayrıca klima ve havalandırma sistemlerinden vücuda gönderilen mikroorganizmaların (Legionella pneumophilia gibi) hastalığa neden olması söz konusu. Bu enfeksiyonlar klima ateşinden zatürreye kadar geniş bir yelpazede karşımıza çıkabilir. Ayrıca kulak ve sinüs enfeksiyonları da görülebilir.

Solunum sistemiyle ilgili diğer sorunlar: Alerjik astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan kişiler, ani sıcak-soğuk değişimlerine daha duyarlıdır. Bu kişilerde astım krizleri tetiklenebilir.