Kemik erimesiyle savaşın

Uzmanlar kemik erimesine karşı alınacak önlemleri sıraladı.

 Kemik erimesi, son derece sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Düzenli kontrollerini ihmal eden kişilerde ancak kemiklerin kırılmasıyla ortaya çıkar. Kalsiyumdan zengin beslenmek ise en basit önlemdir.


Osteoporoz, tarifini isminde barındıran bir hastalıktır. Os; kemik, porosis ise gözenek anlamına gelir. Tarifinden de anlaşılabileceği gibi osteoporoz, kemik yapısında meydana gelen boşlukların (gözeneklerin) zamanla kemiği incelterek zayıf hale getirmesi durumudur. Sizler de mutlaka bir anda dengesini kaybederek düşen ve hafif sayılabilecek bir darbeyle dahi kemikleri kırılan yaşlı hikayelerini duymuşsunuzdur. Bu hafta sizler için, osteoporozun nedenleri hakkında durumdan muzdarip kişilerin çok faydalanacağını düşündüğüm bir yazı hazırladım... 


SİNSİCE İLERLİYOR 

Osteoporoz, toplumumuzda 'kemik erimesi' olarak da bilinir. Kemik erimesi, modern yaşamın getirdiği alışkanlıklarla beraber insanoğlunun en sık karşılaştığı hastalıklardan biri olmaya başladı. Daha çok kadınların başına geldiği düşünülse de erkeklerde de görüldüğü biliniyor. Kemik erimesi, son derece sinsi ilerleyen bir hastalık. Düzenli kontrollerini ihmal eden, vücudundan gelen mesajları doğru okuyup değerlendiremeyen kişilerde ancak kemiklerin kırılmasıyla ortaya çıkıyor. Doğrudan ölüme sebebiyet vermese de hastaların genelde ileri yaşta olmaları sebebiyle dolaylı yoldan öldürebiliyor! 


TEK SEBEP GENETİK DEĞİL 

Birçok hastalıkta olduğu gibi genetik miras, kemik erimesi için de risk faktörleri arasında ilk başta sayılabilir. Elbette genetik miras, tek başına hastalık sebebi olamaz. Yaşam tarzı ve alışkanlıklar da son derece önemlidir. Önlem, tahmin edilenin aksine çocuk yaşlardan itibaren alınmaya başlanmalı. Kemik erimesinin en önemli sebebi D vitamini ve kalsiyum eksikliğidir. 

MUTLAKA EGZERSİZ YAPILMALI 

Düzenli egzersiz yapmamak, sigara ve alkol kullanımı, güneş ışınlarından yeterli miktarda faydalanmamak, rafine olmayan gıdaların tüketimindeki artış, asitli içecekler tüketmek, mide-bağırsak problemleri, iltihaplı eklem hastalıkları ve böbrek hastalıkları gibi sağlık problemlerinin olması, uzun süre kortizon, sara tedavisinde kullanılan ilaçlara maruz kalmak, yüksek dozda tiroid hormonu, heparin ve alüminyum içeren antiasidler kullanmak; kemik erimesinin sebepleri arasında sayılabilir. Ayrıca kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünlerini yeterli miktarda tüketmemek de risk grubuna dahil olmanıza sebep olur. Kemik erimesinin bilinen en yaygın sebebi ise 45 yaş altında menopoza girmektir. Östrojen, kemik yapısını kuvvetlendiren en önemli hormonlardan biridir. Menopozla birlikte hormon seviyesindeki azalma, gerekli önlemler alınmazsa kemik erimesini de beraberinde getirir. Kemik erimesi sebebiyle kemik kırılması, hastalığın son aşaması olarak görülebilir. Özellikle kadınlarda boy kısalması, sırtta kamburlaşma, dolayısıyla sindirim ve solunum problemleri; kas kuvvetindeki azalma ile birleşince kolay kemik kırılmasıyla karşılaşılır. 

8 KİŞİDEN BİRİNİN KEMİĞİ KIRILIYOR

Özelikle son yıllarda kemik erimesinin görülme oranındaki artış, araştırmacıları istatistikler hazırlamaya itmiş. Ülkemizi ilgilendiren sonuçlara kısaca bakacak olursak, acilen tedbir almamız gerektiğini anlayabiliriz. Türkiye'de 50 yaş üstü her sekiz kişiden birinde osteoporoza bağlı kemik kırılması yaşandığı tespit edildi. Ayrıca Türk kadınlarının yüzde 30'u kemik erimesi hastası olduklarının farkında değiller! 


FAZLA KİLOLAR HASTALIĞI İLERLETİR

D Vitamini eksikliği, basit bir kan tahlili ile tespit edilebilir. Eğer bu vitamin yönünden eksik olduğunuz tespit edildiyse mutlaka doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeniz gerekir. Osteoporoz hastalarının kilolarını da kontrol altında tutmaları gerekir. Beden kitle indeksinizin 20-25 arasında olması gerekir. Şişmanlık, hastalığın ilerlemesine ve alınan önlemlerin yetersiz kalmasına sebep olur. Ayrıca günlük düzenli egzersiz de osteoporozu önlemek ve tedavi etmek için son derece önemlidir. 

İlgili Sağlık Konuları