Kasık Fıtığı Doğuştan Geliyor!

Çocukluk çağında kasık bölgesinde görülen anomaliler, kasık fıtığı ya da testis tümörü gibi sonuçlar doğurabiliyor.

Kasık fıtığı anomalilerinde anne babalara bu konuda büyük görevler düştüğünü belirten Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Nadir Tosyalı, “Kasık bölgesi anomalileri pek dile getirilemeyen bir bölgede.

Oysa burada meydana gelen ve saklanmış bir anomali, çocuk için büyük tehlikeleri de beraberinde getirebilir. Genellikle çok hareketli, yerinde duramayan çocuklarda görüldüğü düşünülen kasık fıtığının en temel nedeni yüzde 5-20 oranında ailesel yatkınlık. Çocuklar çok koştuğu, oynadığı ya da öksürdüğü için fıtık olmaz. Var olan fıtık, bu durumlarda ortaya çıkar” diyor.

Kasık fıtığının doğuştan geldiğini belirten Tosyalı, sürece ilişkin şu bilgileri veriyor;

Kız çocuklarında over, karın içi organ olarak kalıyor. Erkeklerde ise bazı hormonların salgılanmaya başlamasıyla, testisler böbreklerin hemen altındaki yerlerinden ayrılıp, yavaş yavaş doğal yerine doğru hareket etmeye başlıyor. Altıncı ve yedinci aylarda kasık kanalı denilen bölgeye geliyor ve doğumdan önce de skrotum denilen torbaya iniyor.

Bu süreci sağlayan iki ana faktör var: İlki, karın zarı denilen periton kıvrımının testise öncülük etmesi ve onu torbada olması gereken yere indirmesi; ikincisi de hormonal değişikliklerin oluşması. Testisler torbaya indikten sonra görevini tamamlayan karın zarı kıvrımı kapanmazsa, karşımıza kasık fıtığı görüntüsü çıkıyor.” Şişlik, bazen de ağrı ile belirti veren kasık fıtığının tanısında, anne ve babanın anlattıkları önemli oluyor.

Tosyalı, tanı basamaklarını şöyle sıralıyor: “Anne ve babadan ayrıntılı bir biçimde öykü alınıyor. Ardından fiziksel muayenesi yapılan çocuk ayağa kaldırılarak, ıkındırılarak ya da öksürmesi istenerek o bölgede hafif bir şişliğin meydana gelip gelmediği kontrol ediliyor. Bunun yanında, kasık bölgesi elle yoklandığında ‘ipek eldiven işareti’ denilen, elin altından kayan, katlanmış kumaş hissi veren bir bulgu da kasık fıtığının önemli bir işareti oluyor. Sonraki aşamada ise bölge, ultrason ile inceleniyor.

İlgili Sağlık Konuları