Kasık Fıtığı Anne Karnında Oluşuyor!

Kasık fıtığı, kasık bölgesinde genellikle ağlama ve ıkınmayla gelişen bir şişlik olarak kendini gösteriyor.

Çocuklarda fıtık görülme riski yüzde 1-5 oranında değişiyor. Erkeklerde kızlara göre 3-10 kat daha fazla ortaya çıkıyor. Prematüre doğan bebeklerde bu oranın yüzde 30´lara vardığı bildiriliyor.

Kız çocuklarında yumurtalıklar, erkek çocuklarında ise testisler karın boşluğunda oluyor. Karın zarı gebeliğin 7-9´uncu ayında adeta bir eldiven parmağı gibi kasık bölgesine uzanıyor. Bu parmağın içinden geçen testis torbadaki yerini alıyor.

Aynı şekilde yumurtalık ve tüpler de normal yerini alıyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç Dr.Latif Abbasoğlu, eldiven parmağı gibi olan bu bölgenin bir süre sonra kapandığını, kapanmadığı durumlarda ise fıtık oluşumundan bahsedildiğini belirtiyor. Zarın açık kalmasının fıtık oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Latif Abbasoğlu, şunları söylüyor:

“Hastalığın tanısını çoğu zaman aile öyküsüyle koyuyoruz. Karın içi basıncının artmasıyla birlikte karın boşluğuna bağırsakların ve kız çocuklarında yumurtalık ve tüplerin girmesiyle fıtık oluşuyor. Her 100 kişiden 20’si kasık fıtığı.

Bu kişiler açıklığın oluşup kapanmamasıyla birlikte ölüyor ve sebebi saptanamıyor. Ancak karın içi organlar aşağı doğru fıtıklaşırsa anlaşılabiliyor. Aileler “Eğer fıtık doğuştansa neden beş yaşında ortaya çıktı?” diye soruyor.

Oysa kasık fıtığı daha geç ortaya çıkabildiği gibi hiç ortaya çıkmadığı da oluyor.” Doç. Dr. Abbasoğlu, kasık fıtığının yüzde 60 oranında sağda, yüzde 30 oranında solda ve yüzde 10 oranında her iki tarafta birden olabildiğini belirtiyor.

Fıtık Elle İtilince Kaybolmuyorsa Acil Müdahale Şart

Fıtık tanısı, muayene sırasında çocuğun ağlaması veya ıkınması, yani karın içi basınç artışıyla karın içi organlardan birinin, kasık kanalına doğru ilerlemesiyle ortaya çıkıyor. Çünkü bu durumda kasıkta bir şişlik oluşuyor.

Çocuk susunca, yani gevşeyince bu şişlik kendiliğinden kayboluyor veya elle karın içine itiliyor. Bu şişliğin kendiliğinden kaybolmaması ya da uzman bir hekimin müdahalesiyle yerine itilememesi durumuna “fıtık boğulması” deniliyor. Burada fıtık kesesi içinde bağırsakların sıkışması söz konusu oluyor ve bu durum acil müdahale gerektiriyor.

Kasık Fıtığı Ameliyatla Tedavi Edilebiliyor

Kasık fıtığı tanısı konulduğunda tedavisi cerrahi olarak yapılıyor. Tanı konulduktan sonra acil olmamakla birlikte en kısa sürede operasyon planlanıyor. Halk arasında yaygın olduğu gibi, çocuğun bir-iki yaşına ya da okul çağına kadar gelmesinin beklenmesi doğru değil.

Beklemeden tedavisinin yapılması gerekiyor. Kasık fıtığı ameliyatı çocuk hastaneye yatırılmadan ayaktan yapılabiliyor. Genel anestezi ile gerçekleştiriliyor. Günübirlik cerrahi işlem olarak adlandırıldığından aynı gün hasta evine gönderiliyor. Tedavide doğuştan açık kanal ve daha sonra fıtık oluşumuna neden olan karın zarı kapatılıyor.

Ameliyata Rağmen Tekrar Riski Düşük

Kasık fıtıklarının ameliyata rağmen tekrarlama riski düşük bir oranda görülüyor. Doç. Dr. Latif Abbasoğlu, ameliyat edilmeyen vakalarda fıtık boğulması ve buna bağlı bağırsak tıkanıklığının önemli bir tehlike olduğuna dikkati çekerek şunları söylüyor: “Ameliyat gecikirse bağırsaklarda dolaşım bozukluğuna bağlı kangren ve hayatı tehdit edebilecek tablolar oluşabiliyor. Bu nedenle hastanın tanı konulduktan sonra bekletilmeden ameliyat edilmesi gerekiyor.

Doç.Dr. Latif Abbasoğlu

İlgili Sağlık Konuları