2 Yaşındaki Kızım Aşırı İştahsız. Ne Yapabilirim?

2 yaşında bir kızım var ama yemek yemiyor. Aşırı iştahsız ne yapmalıyım? Birde bu ara dişleri çürümüş. Sebebi nedir? Teşekkürler.

Uzm.Dr. Faruk Akçay

Çocuklarda uzun süreli iştahsızlık şikayetinde yakınılıyorsa büyüme gelişme etkilenmiş mi öncelikle onu değerlendirmek gerekir. Çünkü çoğu zamanda ailelerin devamlı tabak kaşık çocuklarının peşinde koştuğunu ve bunu çocukların bazen kendine kazanım ilgi için kullandığını gözlemleyebiliyoruz. Ancak bu kanata varmak kolay bir aşama değil. Bu durum genelde uzun süreli bu şikayetten yakınıp büyüme gelişmesi normal olup rutin tetkikleri (kan -idrar gaita tetkikleri) normal olan çocuklarda düşünülür.

İştahı iyi olup kısa zamanda iştahsızlık başlayan çocukta genelde sebebi tespit edilebilen bir rahatsızlık bulunur. Bu durum genelde enfeksiyonlara bağlı olur. Bu durumda genelde başka bulgular da (ateş vb) eşlik eder.

Yavaş yavaş gelişen bir iştahsızlıkta ise altta birçok rahatsızlık olabilir. Bunlar anemi dediğimiz kansızlık, barsak paraziti, vitamin -mineral eksikliği, uzun süreli enfeksiyonlar (barsak parazitozları, idrar yolu enfeksiyonları) ve diğer daha az sıklıkta görülen hastalıklar.

Çocuğunuzda dişleri de çürümüş olduğuna göre beslenme ile ilgili bozukluğa bağlı kansızlık vitamin mineral eksikliği gelişmiş olabilir. Ancak bu iştahsızlığa neden olup beslenme bozukluğuna neden ola bir sebep de olabilir Bu nedenle kan sayımı biyokimyasal tetkikler tiroid hormonları idrar tetkiki (kültürle beraber) ve gaita tetkikleri yapılıp iştahsızlığın nedenleri ve buna bağlı gelişen bozukluklar tespit edilip tedavi edilmeli.

Kısaca iştahsızlık tedavisi sebep ve sonuçların(kansızlık vitamin -mineral- protein- enerji eksikliği) tedavisi ile başarılı sonuca ulaşır.

Ayrıca 1 yaşa kadar D vitamini düzenli alındı mı ve demir damlası 6 aylıktan itibaren 1 yaşa kadar kullanıldı mı?

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri