Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Bazı besinlerin karın doyurmanın yanında afrodizyak etkisi bulunduğunu belirten uzmanlar, ruhu ve libidoyu besleyen bazı besinlerin varlığından bahsetmektedir.

Beslenme, pek çok insan tarafından karın doyurmak, açlığı bastırmak, canın istediği besinleri tüketmek şeklinde tanımlanmaktadır. Halbuki vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve 50’ye yakın türde besin öğesinin, yeterli ve dengeli bir şekilde besinler yolu ile alınması gerekmektedir. Besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri beslenmede büyük önem taşımaktadır. 

Bazı besinlerin karın doyurmanın yanında afrodizyak etkisi bulunduğunu belirten uzmanlar, ruhu ve libidoyu besleyen bazı besinlerin varlığından bahsetmektedir. Afrodizyak etki yaratan ve cinsel isteği artırmak için uzmanların tavsiye ettiği yiyecekler arasında özellikle erkekler için karpuz da yer almaktadır. Daha iyi bir cinsel performansa katkısı olduğu henüz kanıtlanmamış olmakla birlikte kan akışını hızlandırması sebebi ile ereksiyon fonksiyon bozukluğuna iyi geldiğine dair çalışmalar mevcuttur.

Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri olan karpuz A, B ve C vitamini ile potasyum, kalsiyum ve demir minerali içermektedir. % 93 oranında su içeren karpuz, böbrek ve mesane kumlarını dökmeye, kanı temizlemeye, hazmı kolaylaştırmaya ve bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olur. Bol miktarda likopen içermesi sayesinde kanserden koruyucu etkisinin yanı sıra vücuttaki bazı atık maddelerin idrarla dışarı atılmasına, kalp fonksiyonlarının ve tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.

Anavatanı Afrika olan karpuzun yenilebilen 100 gramı için 26 kkal enerji içerdiği ve tüm meyveler arasında en düşük enerjiye sahip olduğu düşünülürse zayıflama diyetlerinde ve şeker hastalığında beslenme programının dışına atılması karpuza karşı bir haksızlık anlamına gelmektedir. Yağ ve kolesterol içermeyen karpuz için bir tek dikkat edilmesi gereken konu, tüketim miktarı ve sıklığıdır. Tek seferde aşırı miktarda yenilmediği sürece herhangi bir sıkıntı yaratmayacağı söylenebilir.
 

İlgili Sağlık Konuları