Karatay Mutfağı'ndan Ekim Ayına Özel Mönü

İşte mevsimine göre sebzelerle sağlıklı beslenmek isteyenlere, Türkiye'yi Zayıflatan Profesör Canan Efendigil Karatay'ın Ekim ayı için hazırladığı mönü!

Kahvaltı (8.00 – 09.00)

Karatay kahvaltı tabağı

Az pişmiş 2 adet yumurta

Bir avuç içiniz kadar az tuzlu peynir

Bir ince belli çay bardağı ceviz, fındık, fıstık, badem veya yerfıstığı içi

Az tuzlu 10-15 adet zeytin

Domates, biber, salatalık, turp, maydanoz, nane, roka

Limonlu çay veya süt içilebilir

Öğle yemeği (13.00 – 14.00)

Çömlekte incik haşlama

Siyah turp salatası

Ayran

Çömlekte incik haşlama

Malzemeler

4 adet kuzu incik

4 su bardağı sıcak su

1 adet kereviz

1 adet havuç

2 adet kuru soğan

2-3 adet kuru kırmızı biber

1 tatlı kaşığı kadar tane karabiber

1 tatlı kaşığı kadar tane yenibahar

2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

2 yemek kaşığı üzüm sirkesi

Kristal kaya tuzu, pul biber

Hazırlanışı

Soğanları soyun ve piyazlık doğrayın. Kerevizi temizleyin ve iri küp şeklinde doğrayın. Havucu kazıyın ve iri küp şeklinde doğrayın.

Bir çömleğin içine incikleri koyun, üzerine doğradığınız soğan, kereviz ve havucu koyun. Tane karabiber ve yenibaharı, kuru kırmızıbiberi, sirke ve zeytinyağını ilave edin. En son sıcak suyu dökün ve çömleğin kapağını kapatıp kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin. Ateşten indirmeye yakın tuz ve pul biberi serpin.

Ateşten alınca sıcak olarak servis edin.

Siyah turp salatası

Malzemeler
 

4 adet siyah turp (orta boy)
 
1 demet maydanoz
 
15-20 adet siyah zeytin
 
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
 
Yarım çay bardağı elma sirkesi
 
Kristal kayatuzu

Hazırlanışı

Turpları yıkayın ve köklü, lekeli kısımlarını alacalı bir şekilde soyup rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Maydanozları yıkayıp ince ince doğrayın ve turpların üzerine ilave edip, geniş bir salata kasesinde harmanlayın.

Zeytinyağı, sirke ve tuzu koyup güzelce karıştırın. Üzerini zeytinlerle süsleyip servis edin.

Akşam yemeği (18.00 – 19.00)

Dana nuar
 
Yoğurtlu patlıcan salatası

Dana nuar

Malzemeler
 
1 bütün dana nuar

Sızma zeytinyağı
 
100 gr tane karabiber
 
50 gr kekik

Hazırlanışı

Kasaptan bütün bir dana nuar alın.Tane karabiberleri, bir tepsi içinde ya da havanda döverek kırın ve ufalayın, değirmende çekmeyin. Kırılmış biberleri, ufalanmış kekiği ekleyin ve karıştırın.
Nuarı tepsiye yerleştirin ve üzerine zeytinyağı sürün. Daha sonra nuarın her tarafını karabiber ve kek karışımıyla kaplayın. (Elle bastırarak)

200 derecede ısıtılmış fırında 40-60 dakika kadar pişirin. (Nuarın büyüklüğüne göre pişirme süresi ayarlanır)
Nuar suyunu çekip piştikten sonra dilimleyerek, salata ve yoğurtla birlikte servis edin.Yoğurtlu patlıcan salatası

Malzemeler
 
4 adet orta boy bostan patlıcanı
 
1 limonun suyu
 
Yarım çay bardağı zeytinyağı
 
Kristal kayatuzu
 
1 su bardağı süzme yoğurt
 
2-3 diş sarımsak havanda ezilmiş
 
4-5 dal maydanoz ince doğranmış

Hazırlanışı

Patlıcanları bir közlemecin üstüne koyun ve orta ısıdaki ateşte, yanmamasına dikkat ederek, çevirerek közleyin. ( İçleri yumuşayıncaya kadar) Patlıcanlar sıcakken, sapından tutup bir bıçak yardımıyla kabuklarını soyun. Sonrada sap kısmını kesin ve kabuğunu soyduğunuz her patlıcanı bir kasenin içine koyun.

Daha sonra patlıcanların üzerine süzme yoğur, limon suyu, zeytinyağı ve tuz ilave edip, çatalla karıştırarak iyice ezin. Sarımsaklı seviyorsanız, ezilmiş sarımsak ilave edin. Patlıcanlar püre haline gelince servis tabağına alın. Soğuyunca doğranmış maydanozla süsleyip servis edin.

Kaynak:Womenist.net

İlgili Sağlık Konuları