Kansızlık Kiloya Neden Olabiliyor!

Uzmanlar, kansızlığın bir çok hastalığa neden olabileceği gibi kilo problemlerini de beraberinde getirdiğini söyledi.

Toplumumuzda sıkça görülen kansızlık (anemi); yorgunluk, halsizlik, kalp çarpıntısı gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor. Uzmanlar, kansızlığın bir çok hastalığa neden olabileceği gibi kilo problemlerini de beraberinde getirdiğini söyledi.

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, kansızlık sonucu ortaya çıkan kilolarla ilgili bilgiler verdi.
Kansızlığın özellikle kadınlar başta olmak üzere ülkemizde sıklıkla görülen bir hastalık olduğunu dile getiren Tutar, şunları dile getirdi:

"Her on bireyden beşinin kansızlık sıkıntısı çektiği düşünülürse bu yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Kansızlık en çok vejetaryen kadınlarda görülmektedir. Bunun en önemli nedeni hem regl dönemlerinin yaşanmasına bağlı olarak kan kayıplarının yaşanması ve demir içeriği yüksek olan besinlerin tüketilmemesidir.

Kansızlık sıkıntısı çeken vejetaryen bireylerde en sık görülen belirtiler yorgunluk, halsizlik, uyku hali, zor nefes alma ve tırnaklarda beyazlıkların oluşmasıdır. Genellikle vejetaryenlerde görülmese de kansızlık sıkıntısı olan bireylerde sıklıkla kilo sıkıntısı da görülmektedir. Anemi olan kişilerde havadan alınan oksijen verimli kullanılmadığı için diyet yapılsa bile yağ yakımında zorluklar meydana gelmektedir. Özellikle diyet yapan anemi hastalarının bir diyetisyen yardımı ile zayıflamaları gereklidir.

Kadınların yaşamları boyunca yüksek oranda kan kaybetmelerine bağlı olarak gebe kalmada risk, adet düzensizliği ve kalp rahatsızlıkları meydana gelebilir. Özellikle gebelik döneminde kan değerlerinin sürekli takip edilmesi kan değerindeki düşmeleri engellemede önemlidir.Sadece düzenli beslenme ile vejetaryen olanlarda kansızlık sıkıntısının yaşanması engellenir. Demir içeriği yüksek olan yumurta, tam tahıl ürünleri, yağlı tohumlar ve koyu yeşil yapraklı sebzelerin günlük beslenme programının içerisinde bulunması önemlidir. Ayrıca yemeklerin hemen ardından içilen çayın demir emilimini azalttığı unutulmamalı ve yemeklerden en az 1 saat sonra açık şekilde içilmelidir."

İlgili Sağlık Konuları