Yapraklarında kanser önleyici beş etken madde mevcuttur. Bunlar alfatokoferol (E vitamini), caffeic asit, kaempferol, phytic asit ve rutindir.
Karnabahar ; protein, karbonhidrat, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, A, B1, B2, B3 ve C vitamini bakımından da zengindir
Karnabahar yapraklarını çiçeğiyle birlikte pişirerek bu etkin maddelerin yemeğin suyuna geçmesini sağlamak gerekir.
Karnabaharda çok az miktarda bulunan ferulik asit çok yönlü etkin bir maddedir. Bunlardan en önemlileri antibakteriyel, kansere karşı koruyucu (antikanser), antialerjik ve antiviral olmasıdır.
Karnabahardaki bazı aktif maddeler ferulikasitin bu işlevini güçlü kılmaktadır. Tüm turpgillerdeki sebzeler gibi karnabahar da bedenin kansere yakalanma riskini en aza indirir. Özellikle kalın bağırsak ve mide kanserine çok etkilidir.
Karnabaharın içerdiği indol-3 karbonal ile göğüs kanserine yakalanma riski de azalmaktadır.