Kan Şekeri Nasıl Kontrol Edilir?

Glisemik indeks diyeti, kan şekeri düzeyinizdeki ani çıkışları önlemek amacıyla tükettiğiniz yiyecek ya da içeceklerin ayarlanmasına dayanır.

Çünkü, kan şekerinin kontrol altında tutulmasının ağırlık kaybı sağladığı düşünülmektedir. Aslında glisemik indeks diyeti diyabet hastalığında kan şekeri düzenlenmesi için kullanılmaktadır. Bu diyet, karbonhidrat içeren besinlerin kan şekeri seviyesini yükseltme yeteneğine göre glisemik indeks gruplarına ayrılması esasına dayanır.

Diyetin Detayları

Düşük glisemik indeks olarak da adlandırılan glisemik indeks diyetinin savunucularına göre yüksek kan şekeri düzeyi diyabet, obezite ve kalp hastalıkları gibi bir çok sağlık problemi ile ilişkilidir. Glisemik indeks değerlerine göre düzenlenen bir diyetin ağırlık kaybı sağlayacağı ve kronik hastalık riskine karşı koruyacağı düşünülmektedir. Fakat bu diyetin ağırlık kaybı sağladığına dair bilimsel kanıtlar yetersiz ve çelişkilidir.

Kan şekeri

Şeker (glikoz) vücut kaslarının ve diğer dokuların çalışması için gereken enerji kaynağıdır. Glikoz. Besinlerdeki karbonhidratlar ve karaciğerde glikojen olarak depolanan olmak üzere iki farkı kaynaktan sağlanır. İnsulin adlı hormon kan şekeri yüksek olduğunda kandaki şeker oranını düşürür. Glukagon ise kan şekeri düşük olduğu zaman depolanan glikojenin glikoza dönüşmesini sağlayarak kandaki şeker oranını yükseltir. Ve böylece kan şekeri kontrolü sağlanır.

Bu ölçüm cihazlarıyla sadece birkaç saniyede kan şekeri ölçümünü güvenilir bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz!

Glisemik İndeks Değerleri

Besinlerin glisemik indeks değerleri kan şekerine olan etkilerine göre değerlendirilir. Besinlerin 0-100 arasında glisemik indeks değerleri belirlenmiştir. Sadece karbonhidrat içeren yiyecek ve içeceklerin glisemik indeks değerleri belirlenmiştir çünkü kan şekerini sadece bu besinler etkiler.

Besinlerin glisemik indeks değerleri;

70 ve üzeri: beyaz pirinç, esmer pirinç, beyaz ekmek, pişmiş patates, kabuklu haşlanmış patates, karpuz

56-69: mısır, muz, çiğ ananas, kuru üzüm ve çoğu dondurma çeşitleri

55 ve altı: çiğ havuç, fıstık, çiğ elma, üzüm, bezelye, barbunya, mercimek

Yüksek glisemik indekse sahip yiyecek ve içecekler hızlı sindirilip kan şekerinde ani yükselmeye neden olur böylece salgılanan yüksek insulin ile hızla düşer ve kan şekeri dengesizlikleri oluşmaya başlar.

Zıt olarak, düşük glisemik indekse sahip besinler ise kan şekerini yavaş ve düzenli olarak yükseltir. Yavaş sindirildiklerinden dolayı sindirim sisteminde daha uzun süre kalırlar bu da iştah kontrolü sağlar ve açlık nöbetlerinin oluşumunu engelleyerek ağırlık kontrolüne yardımcı olur. Dengeli kan şekeri insulin rezistansı oluşma riskini de azaltır.

Glisemik indeks diyeti karbonhidrat ya da kalori kısıtlamadan ağırlık kaybı sağlar. Düşük glisemik indeksli besinler uzun süre tok kalmanızı sağlar ve kan şekerinizi dengeler.

Gerçek: Araştırmalar çok çelişkilidir. Bazı araştırmalar yüksek glisemik indeks ya da düşük glisemik indekse sahip besinlerin açlık duygusuna etkisinin çok az olduğunu belirtirken diğer çalışmalar ise, glisemik indeks diyetinin bilinen diğer sağlıklı diyetlerden daha etkili ağırlık kaybı sağladığını desteklemektedir.

Obez olsanız dahi ağırlık kaybı sağladığından glisemik indeks diyetinin daha kolay ve uzun süre sürdürülebilir bir diyet olması avantajlarından biridir.

Bazı çalışmalarda ise düzgün salınan insulinin iyi bir sağlık ile ilişkili olduğu bu yüzden insulin rezistansı gelişmesine önleyecek olan herhangi bir ağırlık kaybının sağlığı iyileştirici olduğu savunulmaktadır. Tavsiye edilen ağırlık kaybı haftada 0.45-0.9 kg arasında olmalıdır. Kalori ve yağ kısıtlayarak kompleks karbonhidratların arttırılması temel ilke olmalıdır. Bir anda aşırı ağırlık kaybı, yağ dokusundan çok yağsız doku ve su kaybı sağlar.

İlgili Sağlık Konuları